Man (92) overlijdt bij onbewaakte overgang die naar slechts één huis leidt

Print
Man (92) overlijdt bij onbewaakte overgang die naar slechts één huis leidt

Man (92) overleden na botsing met trein op onbewaakte spoorwegovergang in Hoogezand. Afbeelding: Venema Media/AD

Een 92-jarige man uit Hoogezand is maandag overleden nadat hij met zijn auto tegen een trein was gebotst. Het ongeluk gebeurde op een onbewaakte spoorwegovergang in Hoogezand-Sappemeer. Opvallend genoeg is de overgang neergelegd om slechts één huis te kunnen bereiken.

Na de botsing heeft de man enige tijd bekneld gezeten. Hij overleed ter plekke. In de trein zaten zeventien passagiers, geen van hen raakte gewond. De inzittenden werden opgevangen door de hulpdiensten.

Volgens de regionale zender RTV Noord vragen geschrokken buurtbewoners zich af waarom een spoorwegovergang naar één huis open moet blijven. Datzelfde huis is ook bereikbaar via de andere kant.

Onbewaakt

Onbewaakte spoorwegovergangen staan in Nederland flink ter discussie na eerdere zware ongevallen op het spoor. In 2014 vielen er in Winsum twee doden te betreuren. Twee jaar later zorgde een botsing met een melkwagen voor maar liefst achttien gewonden. Vorig jaar kwam een vrouw in Scheemda om door een botsing met een trein. Over de laatste tien jaar vielen bij spoorwegovergangen gemiddeld elf doden per jaar.

Beheerder ProRail gaf vorig jaar aan de eigen spoorwegovergangen opnieuw te bekijken. ProRail sloot minstens 25 onbewaakte overwegen en wil de overige 113 nog onbewaakte overgangen binnen vier jaar allemaal voorzien van bewaking.

Lees ook: Einde van de stille overweg

Daarmee is toekomstig leed echter nog niet te voorkomen. Er zijn naar schatting namelijk ook nog 900 particuliere overgangen, veelal passages over boerenland of bedrijventerreinen die normaal gesproken niet open zijn voor het publiek.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen