Gepensioneerden springen bij in de zorg: 'Pas na werktijd wordt Riet weer mam'

Print
Gepensioneerden springen bij in de zorg: 'Pas na werktijd wordt Riet weer mam'

Chantal (links) en Riet (rechts) Geurts samen aan het werk in de thuiszorg. Afbeelding: Gerard Verhagen

Horn -

Om de werkroosters in de vakantieperiode sluitend te maken heeft Proteion gepensioneerde medewerkers gevraagd om tijdelijk bij te springen. Met resultaat. Deze zomer zijn zes ervaren pensionado’s terug in hun oude vak.

Het idee kwam van 1e wijkverpleegkundige Chantal Geurts om haar gepensioneerde moeder bij te laten springen in haar teams. Chantals moeder, Riet Geurts, werkte vroeger als verzorgende bij Proteion St. Jozef in Wessem. Haar laatste werkzame jaren had ze een 0-urencontract bij de thuiszorg. Ervaring genoeg dus. Riet: „Mijn hart ligt in de zorg. Ik vind het belangrijk dat mensen ook in de zomerperiode de zorg krijgen die ze gewend zijn. Daar wil ik graag aan bijdragen. Ik ga als verzorgende in Thorn werken op de uren dat er niemand anders beschikbaar is. Ik voel me nog hartstikke fit, mijn man is ook nog heel actief. Er is dus niets dat me tegenhoudt.” Dochter Chantal is blij met collega Riet. Moeder en dochter hebben vroeger vaker samen gewerkt. Chantal: “Pas na werktijd wordt Riet weer mam.”

Invalkracht

Het idee inspireerde Proteion om op zoek te gaan naar meer oud-zorgmedewerkers. Dit had als resultaat dat er momenteel zes dames na een meeloopdag aan de slag zijn in diverse thuiszorgteams. „De cliënten, onze collega’s, iedereen is er blij mee”, vertelt Chantal. Verpleegkundigen waarvan de BIG-registratie is verlopen, kunnen bijvoorbeeld zonder aanvullende toetsen als verzorgende aan het werk. Sommige gepensioneerden vinden het zo leuk om weer in hun oude beroep actief te zijn dat zij ook na de vakantieperiode beschikbaar blijven als invalkracht.