Moslims krijgen alcoholvrij introductiefeest in Nijmegen

Print
Moslims krijgen alcoholvrij introductiefeest in Nijmegen

Introfestival in Goch. Afbeelding: Marjolein van Diejen/Vox

Op initiatief van moslimstudenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen wordt er volgende week een introductiefeestavond georganiseerd waar geen alcohol geschonken wordt. In plaats daarvan wordt er samen een hapje gegeten.

Aansluitend zijn er spellen, activiteiten en workshops. Ook zal moslimstudentenvereniging MSV de aanwezigen informeren over wat deze Nijmeegse studentenorganisatie voor haar leden te bieden heeft. Het alternatieve Meet & Eat wordt mede georganiseerd door het officiële introductiecomité van de Radboud Universiteit. Introductiecoördinator Dionne Aldus: ,,Niet alleen moslimstudenten, maar álle studenten zijn van harte welkom.”

Introfestival

De Meat & Eat-gedoopte bijeenkomst, volgende week vrijdag, is een alternatieve afsluiting voor wie zich niet thuis voelt op het afsluitende introductieweekeinde. Dit ‘Introfestival’ vormt het traditionele hoogtepunt van de jaarlijkse introductieweek van de Radboud Universiteit. Hoewel de organisatie stelt scherp toe te zien op alcoholmisbruik, is het geen geheim dat een flink deel van de introductievierders hier, al even traditioneel, stevig inneemt.

Het weekend, dat plaatsvindt in het Duitse Goch, begint op vrijdag en sluit zondagmiddag af. De organisatie rekent op de komst van 80 procent van de 3.700 nieuwe bachelorstudenten. Naast 3.000 eerstejaars zullen ook zo’n 950 mentoren in Goch aanwezig zijn. Voor hen staan 150 verschillende activiteiten op het programma, onder meer rolschaatsdisco, karaoke, pubquizen, gamen, films kijken, stormbaan en bijvoorbeeld workshops met watersportverenigingen.

Alternatief

MSV wilde een alternatief, omdat niet alle moslimstudenten zich thuis voelen op een evenement waar alcohol wordt geschonken. Uit een vorig jaar gehouden enquête kwam naar voren dat ook andere studenten om allerlei redenen afhaakten. ,,Ze hadden al een andere afspraak vanwege een familiefeest. Een deel moest werken op zaterdag. Ook gaf een aantal aan te moe te zijn om nog een weekend door te gaan. Op de Meat & Eat-avond kan iedereen die niet op weekend gaat de introductie toch nog gezamenlijk afsluiten.”

MSV denkt op de alternatieve afsluiting zo’n 150 studenten te kunnen begroeten.