Hoorspelwandeling over het bombardement op Maastricht: ‘In 1944 was het hier Syrië’

Print
Hoorspelwandeling over het bombardement op Maastricht: ‘In 1944 was het hier Syrië’

Bij het bombardement op 18 augustus 1944 kwamen 101 mensen om Afbeelding: YouTube

Maastricht / Itteren -

Een audiotour over het bombardement dat aan het einde van de oorlog de Maastrichtse wijk Roed Dörrep (Sint-Maartenspoort) trof. Jacqueline Kerkhof vertelt over ‘the making of’.

Liefst 101 doden vielen bij het ‘vergisbombardement’ op 18 augustus 1944, komende zondag exact 75 jaar geleden.

„Het was een chaotische tijd in de stad, met wanhopige Duitsers die de oorlog aan het verliezen waren. Om hun terugtrekking te bemoeilijken, probeerden de geallieerden de spoorbrug over de Maas te vernietigen. Maar ze troffen vooral Roed Dörrep en een wijk (Kreijjedörrep), die toen lag waar nu papierfabriek Sappi is.”

Je kent de huidige wijk Sint-Maartenspoort zelf goed.

„Ja, ik woon aan de Sint-Antoniuslaan, waar ook bommen zijn gevallen. Ik ken de mensen en de buurt. De gevolgen van het bombardement zijn nog steeds zichtbaar. In ’t Roed Dörrep zijn de huizen die hersteld konden worden rood, de rest is wit.”

Hoe heb je het hoorspel aangepakt?

„Ik heb Trees Dubois en Harry Veenhof geïnterviewd, die het bombardement hebben meegemaakt. Ze waren toen allebei twaalf en kunnen het zich nog goed herinneren. Trees Dubois zat in een schuilkelder, haar ouderlijk huis bleek compleet verwoest. Harry Veenhof stond in de tuin en verloor door de bommen zijn neus en een been. Zijn tante Truia heb ik als centrale figuur gebruikt in de audiotour. Ik kreeg de opdracht van Centre Ceramique en heb veel onderzoek gedaan via Centre Ceramique en de Maastrichtse gevelstenen-site. De persoonlijke verhalen maken het bijzonder. Realiseer je: 75 jaar geleden was Syrië hier. Om het gevoel mee te krijgen, moet je de audiotour echt lopen.”

Hoe kunnen mensen dat doen?

Download de hoorspel-wandeling via www.centreceramique.nl/vrij en je kunt op elk gewenst moment lopen. Dat hoeft dus niet per se aanstaande zondag, die in het teken staat van de herdenking.