Energietransitie

Parkeren onder zonnepanelen op Chemelot

Print
Parkeren onder zonnepanelen op Chemelot

Zonnepanelen bedekken de parkeerplaats bij Carbon6 in Heerlen. In de toekomst zullen meer parkeerplaatsen energie gaan opwekken. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Honderden personeelsleden op het fabrieksterrein van Chemelot in Geleen kunnen volgend jaar parkeren onder carports met zonnepanelen. Ook elders gaat dat gebeuren. Parkeren onder zonnepanelen wordt een trend.

De grote, kale parkeervlakte van anderhalve hectare van het bedrijf Sitech op het Chemelotterrein wordt komend najaar overdekt met een stalen constructie. Daarop worden 5500 zonnepanelen geplaatst, die samen ruim 1,6 megawatt gaan opwekken. Dat is genoeg om 520 huishoudens van stroom te voorzien.

Het overdekken van parkeerplaatsen met zonnepanelen past naadloos in het beleid van de provincie Limburg. Die wil geen zonneparken op natuur- en landbouwgronden toestaan. Eerst moeten vooral daken van gebouwen worden volgelegd en parkeerplaatsen worden gebruikt.

De parkeerplaats op Chemelot vergt een investering van 1,5 miljoen euro. Volgens directeur Henny Pelsers van investeerder NaGa Solar is de bouwvergunning rond en is de benodigde subsidie al toegezegd. De zonnepanelen worden voorzien van folies en backsheets van DSM, waarmee 3 procent meer stroom kan worden opgewekt.

Verduurzamingsplannen

Het nieuwe zonnedek maakt deel uit van de verduurzamingsplannen van Chemelot. Eerder dit jaar werd in dat kader al een voormalige bruinkoolgroeve op het industrieterrein afgedekt met meer dan 10.000 zonnepanelen. Op langere termijn wil NaGa Solar ook andere parkeerplaatsen op het grote Chemelot overdekken. In de buurt van de railterminal komt mogelijk een overdekte parkeerplaats voor vrachtwagens.

Ook op andere plekken in Limburg wordt gedacht aan het overdekken van parkeerterreinen. Zo is Naga Solar in gesprek met Sittard-Geleen om de personeelsparking van ziekenhuis Zuyderland te bekleden met zonnepanelen. Het voormalige CBS-kantoor in Heerlen, Carbon 6, heeft al zo’n constructie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →