Buurt tegen nieuwe fritesfabriek op bedrijventerrein Roermond

Print
Buurt tegen nieuwe fritesfabriek op bedrijventerrein Roermond

Omwonenden van de te bouwen fritesfabriek op bedrijventerrein Roerstreek vrezen straks in de patatlucht te zitten. Afbeelding: Maartje van Berkel

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Herkenbosch -

Omwonenden zijn fel gekant tegen de bouw van een nieuwe fritesfabriek op bedrijventerrein Roerstreek in Roermond. Ze vrezen stank- en geluidsoverlast.

Bergia Frites, fabrikant van gefrituurde aardappelspecialiteiten, wil al zijn activiteiten concentreren aan de Ringweg, waar zich nu louter koelinstallaties bevinden. De rest van het bedrijf zit aan de Energieweg, maar daar is geen uitbreiding mogelijk. Vandaar de verplaatsing naar de Ringweg, waar Bergia Frites een kavel van 1,9 hectare heeft gekocht.

Bewoners van de nabijgelegen Stationsweg en Wijngaardstraat in Herkenbosch vinden het „onbegrijpelijk”, dat de gemeente Roermond voor deze locatie een vergunning af wil geven. Volgens de buurt is ooit afgesproken dat op dit deel van het bedrijventerrein – juist vanwege de nabijheid van woningen – alleen bedrijven in milieucategorie drie komen. De fritesfabriek valt in categorie vier omdat er een waterzuivering en biogasinstallatie bijkomen en omdat er met ammoniak wordt gewerkt. De buurt vreest straks continu in de friteslucht te zitten.

Anoniem

De omwonenden vinden dat ze niet naar behoren zijn geïnformeerd door de gemeente Roermond. „De ontwerpvergunning is alleen gepubliceerd in weekblad Via. Maar dat wordt hier al heel lang niet meer bezorgd”, aldus een zegsman. „We kwamen erachter dankzij een anonieme brief die hier overal in de bus is geduwd.” Inmiddels heeft een twintigtal omwonenden een zienswijze ingediend.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het bestemmingsplan onder voorwaarden een afwijkingsmogelijkheid toelaat. Ook is de initiatiefnemer gevraagd te communiceren met de buurt. „Bergia Frites heeft in februari een informatiebijeenkomst gehouden om de plannen toe te lichten”, aldus de woordvoerder.