Minister geschokt: ernstige onregelmatigheden gevangenis Epstein

Print
Minister geschokt: ernstige onregelmatigheden gevangenis Epstein

Jeffrey Epstein Afbeelding: AFP

De Amerikaanse minister van Justitie zegt dat er sprake was van ernstige onregelmatigheden in het detentiecentrum waar de omstreden zakenman Jeffrey Epstein vastzat. Bewindsman William Barr belooft dat ‘tot op de bodem’ zal worden uitgezocht wat er precies is voorgevallen. Epstein zat vast op verdenking van het systematisch misbruiken van tienermeisjes.

Het lichaam van Epstein werd zaterdag gevonden in zijn cel. Hij pleegde vermoedelijk zelfmoord. De steenrijke misbruikverdachte was enkele weken voor zijn dood ook al gewond aangetroffen. Hij zou daarna onder verscherpt toezicht zijn geplaatst, maar dat was kennelijk weer ingetrokken.

De minister zegt verbijsterd te zijn door het ‘falen’ van de gevangenis: ,,Ik en mijn hele departement zijn geschokt en boos nadat we hoorden dat de gevangenis faalde om de gevangene fatsoenlijk te beveiligen.” Epstein zat vast in het Metropolitan Correctional Center in Manhattan. ,,We ontdekken nu dat sprake was van ernstige onregelmatigheden in dit centrum. Die zijn erg zorgwekkend. We eisen een grondig onderzoek”, aldus Barr vandaag op een persconferentie in New Orleans.

De minister stelde ook dat mogelijke handlangers van Epstein de dans niet zullen ontspringen. ,,De slachtoffers verdienen rechtvaardigheid. En die zullen ze krijgen.” De zakenman mengde zich graag tussen bekendheden en andere rijke families. Er is voorlopig echter geen bewijs gevonden voor een link tussen de bekende namen en seksueel misbruik.

Eerder werd al bericht dat Epstein elk halfuur door een cipier gecheckt zou moeten worden. In de uren voor zijn dood is dit echter niet gebeurd, zo vertelde een anonieme bron. Daarmee zou de gevangenis ook de eigen procedures hebben overtreden. Het is onduidelijk waarom Epstein niet vaker is gecontroleerd, maar veel detentiecentra in de VS kampen met personeelstekorten. De twee cipiers in de eenheid waar Epstein vastzat, zouden overuren hebben gedraaid.