Twintigtal dode eenden in Noordervaart bij Beringe; vermoedelijke botulisme in water

© Getty Images/iStockphoto

In de Noordervaart ter hoogte van Beringe zijn de afgelopen dagen een twintigtal dode eenden aangetroffen. Maandag constateerde het Waterschap dat er wellicht sprake is van botulisme in het water.

Redactie

Definitief uitsluitsel volgt na onderzoek door het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad. De exacte omvang van het mogelijke botulisme is nog niet bekend. Mogelijk geldt dit ook voor het Afwateringskanaal, de Everlosebeek, het kanaal van Deurne, de Helenavaart en de Snep.

Het waterschap en Rijkswaterstaat nemen geen risico en adviseren iedereen om dode dieren niet aan te raken en niet met blote handen op te pakken. Ook geldt het advies om voorzichtig te zijn met vissen in water waarin dode dieren liggen. Honden, katten en aaseters zijn vrijwel immuun voor het gif dat vrijkomt door botulisme. Ook vee dat water drinkt waarin botulisme voorkomt bijna geen gevaar.

Wat is botulisme?

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging. Vooral eenden en andere watervogels worden het slachtoffer. Het gif waaraan de dieren sterven, is afkomstig van de bacterie Clostridium botulinum. Bijna alle vogels dragen deze bacterie bij zich.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal