Twintigtal dode eenden in Noordervaart bij Beringe; vermoedelijke botulisme in water

Print
Twintigtal dode eenden in Noordervaart bij Beringe; vermoedelijke botulisme in water

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Beringe -

In de Noordervaart ter hoogte van Beringe zijn de afgelopen dagen een twintigtal dode eenden aangetroffen. Maandag constateerde het Waterschap dat er wellicht sprake is van botulisme in het water.

Definitief uitsluitsel volgt na onderzoek door het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad. De exacte omvang van het mogelijke botulisme is nog niet bekend. Mogelijk geldt dit ook voor het Afwateringskanaal, de Everlosebeek, het kanaal van Deurne, de Helenavaart en de Snep.

Het waterschap en Rijkswaterstaat nemen geen risico en adviseren iedereen om dode dieren niet aan te raken en niet met blote handen op te pakken. Ook geldt het advies om voorzichtig te zijn met vissen in water waarin dode dieren liggen. Honden, katten en aaseters zijn vrijwel immuun voor het gif dat vrijkomt door botulisme. Ook vee dat water drinkt waarin botulisme voorkomt bijna geen gevaar.

Wat is botulisme?

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging. Vooral eenden en andere watervogels worden het slachtoffer. Het gif waaraan de dieren sterven, is afkomstig van de bacterie Clostridium botulinum. Bijna alle vogels dragen deze bacterie bij zich.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen