Vliegveld Hongkong weer deels operationeel na grote demonstratie

Print
Vliegveld Hongkong weer deels operationeel na grote demonstratie

Afbeelding: EPA

De luchthaven van Hongkong is weer in bedrijf. Dat zeggen tenminste de autoriteiten van het vliegveld. Het vliegverkeer komt langzaamaan weer op gang na een rumoerige dag van protesten.

Op de borden in de vertrekhal staan weer vertrektijden en passagiers kunnen weer inchecken. Toch zijn ook nog veel vluchten vertraagd of zelfs gecanceld.

Rustig

Hongkong heeft een van de drukste luchthavens ter wereld. Maandag sloot de luchthaven en werd al het uitgaande vliegverkeer opgeschort nadat 5.000 demonstranten de luchthavengebouwen waren ingegaan. Enkele tientallen van hen hebben overnacht bij het vliegveld, maar vooralsnog is het er rustig.

De autoriteiten in Hongkong laten minder treinen vanaf het centrum naar de luchthaven rijden. In plaats van elke tien minuten rijdt er nu elke vijftien minuten een trein. Het wordt voor demonstranten zo iets lastiger naar het vliegveld te komen. Ook zouden iets minder treinen nodig zijn omdat er vluchten zijn gecanceld.

Op de website van de luchthaven is te zien dat het vluchtschema ook vandaag nog last heeft van de protesten maandag. Tientallen vluchten zijn vertraagd of gecanceld.

Omstreden uitleveringsverdrag

In Hongkong wordt al weken gedemonstreerd. Aanvankelijk richtte het protest zich tegen wet die uitlevering aan de Volksrepubliek China makkelijk zou maken. Inmiddels richt zich steeds heftiger en gewelddadiger tegen de invloed van China, dat als buitenland wordt gezien. Ook het vertrouwen in de eigen autoriteiten is verdwenen. De demonstranten eisen nu onder meer het ontslag van de pro-Chinese bestuurder van Hongkong, Carrie Lam.

Hongkong is weliswaar onderdeel van China, maar heeft eigen wetgeving en bestuur. Demonstranten vinden dat China, een land met strenge censuur en een slechte naam op het gebied van mensenrechten, te veel invloed probeert uit te oefenen op het vrij liberale Hongkong.

Leider Carrie Lam van Hongkong: ik ben zeer bezorgd

De steeds gewelddadiger protesten baren leider Carrie Lam van Hongkong grote zorgen. ,,Geweld drukt Hongkong een richting in waar geen terugkeer meer mogelijk is en die de samenleving in een zeer zorgwekkende en gevaarlijke situatie stort.” Dat zei ze dinsdag op een persconferentie.

Afgelopen weekend trad de oproerpolitie hard op tegen demonstranten. Zij verdedigde het optreden van de politie door te zeggen dat er strenge richtlijnen zijn voor politiegeweld. Lam wilde niet ingaan op de vraag of zij de macht had om de omstreden uitleveringswet waardoor de protesten begonnen in te trekken.