Funderingspalen

Weer tegenslag voor Sif: project in VS vertraagd

Print
Weer tegenslag voor Sif: project in VS vertraagd

Afbeelding: Vineyard Wind

Tegenvaller voor Sif: een aanvullend milieuonderzoek zorgt voor vertraging bij de bouw van het eerste grote offshore-windpark in de VS. De Roermondse fabrikant van funderingspalen voor windturbines op zee is bezig met „scenario’s” om de eventuele schade te beperken.

Sif kondigde het nieuws begin juli met trots aan: het eerste Amerikaanse windpark op zee wordt gebouwd op 84 funderingspalen van het Roermondse bedrijf. De federale toezichthouder Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) gooit nu roet in het eten. BOEM weigert vooralsnog een belangrijke vergunning af te geven voor het Vineyard Wind 1-project, dat moet verrijzen voor de kust van de staat Massachusetts. De overheidsinstantie wil onder meer precies in kaart brengen wat de mogelijke effecten van het windpark zijn voor de visserij. BOEM belooft „zo spoedig mogelijk” te handelen, maar geeft geen precieze tijdsindicatie.

Vineyard Wind 1 is het eerste grote Amerikaanse windpark op zee en moet volgens de planning begin 2022 gerealiseerd zijn. De windmolens kunnen 800 megawatt aan energie opwekken, goed voor de elektriciteitsbehoefte van 400.000 huizen. Met het project is een bedrag gemoeid van 2,8 miljard dollar. Sif zou de 84 funderingspalen voor het project in 2020 en 2021 leveren.

Opmars

Voor de Amerikaanse oostkust staan meer windenergieprojecten op stapel. Tegen 2035 moet daar voor 3,2 gigawatt aan capaciteit zijn gerealiseerd en mogelijk zou dat Sif nog meer orders opleveren. Het beursgenoteerde bedrijf is bezig aan een opmars, na een teleurstellend boekjaar 2018. Dat sloot Sif af met een verlies van 2,1 miljoen euro. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam het bruto bedrijfsresultaat uit op 4,1 miljoen euro.

Sif heeft zich onder meer verzekerd van de productie van funderingspalen, zogenoemde monopiles, voor de windparken Seamade (voor de kust van het Belgische Oostende), het Engelse Triton Knoll en Borssele 3 en 4. Voor dit jaar heeft Sif 210 kiloton aan opdrachten in de orderboeken staan. Voor 2020 en verder zijn inclusief de Vineyardklus 300 kiloton aan orders binnen. Vineyard Wind 1 staat in de boeken voor 103 kiloton. Sif kan per jaar 300 kiloton produceren.

Om het werk aan te kunnen, heeft het bedrijf in het eerste kwartaal 83 nieuwe medewerkers aangenomen. Daarmee komt het aantal fte’s uit op 512 (292 vast, 220 tijdelijk).

Vertragingen

Het is niet voor het eerst dat Sif te maken krijgt met vertragingen bij windenergieprojecten. „Het hoort erbij tegenwoordig”, zegt een woordvoerder. „Wat offshore wind betreft, zijn er maar een paar grote projecten in de wereld. Als een ervan vertraging oploopt, dan heeft dat impact. Dat hebben we eerder gezien.”

De zegsman doelt op het jaar 2018. Toen worstelde Sif met een sterke terugval in zijn productie, deels veroorzaakt door vertraging bij grote projecten in Frankrijk. Door het gebrek aan werk kwam de productie in de laatste weken van het tweede kwartaal bijna stil te liggen. Sif nam destijds afscheid van driehonderd flexwerkers, de helft van het totale aantal werknemers. De omzet daalde met bijna een derde naar 235,1 miljoen euro.

Of het nu weer zo’n vaart zal lopen, is niet te zeggen. „We hebben nog geen idee wat de effecten zullen zijn. Dat heeft ook te maken met de duur van de vertraging”, aldus de woordvoerder. Wel is Sif al bezig met „scenario’s” om eventuele schade te beperken. „Denk dan bijvoorbeeld aan het naar voren halen van andere opdrachten, zodat de productie kan doorgaan.”

Terwijl de markt voor offshore windenergie booming is, nemen ook de onzekerheden toe, zei topman Fred van Beers afgelopen maart tijdens een toelichting op de jaarcijfers. „Dat zijn vaak politieke besluiten, waarop wij geen invloed hebben. We hebben er wel last van.” Dat is ook nu weer het geval, zegt de woordvoerder van Sif. „Alle vergunningen zijn binnen, behalve die ene van de federale overheid. Het gaat ook om meer dan Vineyard alleen: de vergunningskwestie die nu speelt, is van belang voor alle toekomstige offshore-windparken in de VS.”

Vineyard Wind LLC, het bedrijf achter het Amerikaanse windpark met zetel in Boston, houdt de moed erin, blijkt uit een officiële reactie. De windparkenbouwer zegt „verrast en teleurgesteld” te zijn door de actie van de federale overheid, maar gaat er evenwel vanuit dat het project gewoon doorgaat, ondanks de opgelopen vertraging.