Man steekt in op mensen in Sydney, omstanders vangen hem met stoel en krat

Print
Man steekt in op mensen in Sydney, omstanders vangen hem met stoel en krat

Een vrouw werd in Sydney in haar rug gestoken en moest naar een ziekenhuis. Afbeelding: EPA

Een verwarde man heeft dinsdagmiddag lokale tijd in het centrum van Sydney mensen met een mes gestoken en bedreigd. Een vrouw raakte hierbij gewond. De man werd door omstanders overmeesterd.

In een nabije woning werd een dode vrouw gevonden. De politie liet weten dat haar dood in verband staat met de steekpartij op straat, zonder daar verder details over te geven.

Het steekincident deed zich voor in de buurt van Wynyard Station, in hartje centrum. Volgens Australische media was de dader gewapend met een groot slagersmes en zou hij verschillende mensen hebben proberen neersteken, maar dat werd nog niet bevestigd door de politie. Een vrouw werd in haar rug geraakt.

Omstanders

De man sprong daarna schreeuwend op het dak van een auto en zwaaide met zijn mes. De auto reed weg en nadat de man er van af was gesprongen, werd hij door omstanders overmeesterd. Op beelden is te zien hoe men in afwachting van de komst van de politie de man tegen de grond houdt met een stoel en een kratje.

Lees verder onder het Twitterbericht.

Twee van de mannen die de dader achterna gingen, zijn de broers Paul en Luke O’Shaughnessy. Zij werkten in hun kantoor aan de weg toen ze door het raam geschreeuw hoorden. De man met het mes in zijn handen schreeuwde volgens de broers ‘extremistische teksten’. Het tweetal rende naar buiten om hem achterna te gaan. Luke en een andere man wisten de man te tackelen en hem daarna met hulp van anderen in bedwang te houden. Volgens Paul verzette de man zich daarbij niet.

Over het motief van de man is voorlopig niets bekend. Er zijn berichten dat de man tijdens zijn vlucht ,,Allah Akbar” zou hebben geroepen en de politie vroeg hem neer te schieten, maar ook daar is geen officiële bevestiging van. De dader werd rond 14.00 uur plaatselijke tijd (6.00 uur Nederlandse tijd) door de politie ingerekend en naar een politiebureau afgevoerd.

Helden

Hoofdinspecteur Gavin Woodloofde loofde de verschillende getuigen die de man konden tegenhouden. Volgens Wood hebben zij met hun optreden kunnen voorkomen dat nog meer onschuldige burgers gewond raakten. ,,Dat waren erg moedige mensen, helden”, klonk het.

De Australische premier Scott Morrison heeft ondertussen via Twitter zijn ongerustheid uitgesproken over het steekincident in Sydney. Hij drukte ook zijn medeleven uit aan iedereen die getroffen werd door de gebeurtenissen.

Instelling

Agenten doorzoeken het gebied, maar gaan ervan uit dat er geen verder gevaar voor de bevolking is. Omdat heel wat plaatsen in de buurt nog zijn afgesloten, vraagt de politie om de omgeving te vermijden.

Volgens Australische media heet de man Mert Nay en zou hij enkele dagen geleden ontslagen zijn uit een psychiatrische instelling. Bij zijn arrestatie werden ook medicijnen tegen paniekaanvallen aangetroffen. Het vrouwelijke slachtoffer verkeert niet in levensgevaar.

Lichaam vrouw in flat

Het steekincident op straat was niet het enige voorval met de verwarde man. De politie heeft ook een dode vrouw aangetroffen in een appartement in de buurt, in Clarence Street.

,,Agenten van de politie van Sydney zijn ter plaats en zullen onderzoeken of het incident gelinkt is aan een steekpartij eerder op de dag op de hoek van Clarence Street en King Street”, meldde de politie vlak na het steekincident. Enkele uren later werd duidelijk dat het overlijden van de vrouw wel degelijk gelinkt is aan het andere incident.