Aangepaste iPhone-oplaadkabel kan virus veroorzaken op Apple-computer

Print
Aangepaste iPhone-oplaadkabel kan virus veroorzaken op Apple-computer

Afbeelding: Getty Images

Het lijkt op een originele iPhone-oplader, maar dit draadje kan voor veel leed zorgen als je ‘m gebruikt om je iPhone op te laden. Een hacker zette namelijk een piepklein onderdeel in de kabel, waarmee hij op afstand een computer kan overnemen.

De oplader zit ook nog eens verpakt in de originele doos, maar bij het aansluiten op een Mac-computer gaat het virus als een Trojaans paard z’n gang. De nieuwe techniek werd gepresenteerd door de beveiligingsonderzoeker MG op de hackersconferentie Defcon in Las Vegas, aldus Bright.

Het werkt zo. Het kabeltje maakt z’n eigen ip-adres aan, waardoor het werkt als een soort usb-stick. Zodra je de iPhone in de computer steekt vraagt de computer - zoals bij originele kabels van Apple - om toestemming om het apparaat te vertrouwen. Vanaf dat moment krijgt de kabel toegang tot de computer. Hiermee kunnen wachtwoorden en andere gevoelige informatie gestolen worden.

Klein nadeel voor de kwaadaardige hacker: hij moet wel binnen 90 meter van de kabel zitten om toegang te krijgen tot de computer, maar in een later stadium kan dat probleem verholpen worden. De ontwikkelaar toonde de techniek op de conferentie voor beveiligingsdoeleinden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen