Het grootste standbeeld van Europa staat straks in België

Print
Het grootste standbeeld van Europa staat straks in België

De Arc Majeur moest eigenlijk in Frankrijk komen, maar daar lag een lokale politicus dwars. Afbeelding: AD/rv

Twee keer zo groot als het Jezusbeeld in Rio de Janeiro en zelfs groter dan het Vrijheidsbeeld in New York zonder voetstuk. Vanaf oktober staat het grootste standbeeld van Europa in België.

Bij het plaatsje Lavaux-Sainte-Anne, langs de E411 die Namen met Luxemburg verbindt, komt het werk Arc Majeur van Bernar Venet te staan. Het sculptuur heeft een hoogte van 60 meter. Volgens de woordvoerder van de Franse beeldhouwer Bernar Venet wordt de Arc Majeur het grootste openbare standbeeld op het Europese continent. Het werk is ontworpen om langs een snelweg te liggen en is opgebouwd uit twee halve bogen aan weerskanten van de weg.

Eigenlijk was het de Franse regering die het beeld in 1984 onder president François Mitterrand had besteld. Bedoeling was dat de Arc Majeur in de buurt van Auxerre zou komen te staan, maar een lokale politicus ging op de rem staan. Ook een tweede poging om het werk een plekje te geven in Frankrijk strandde, toen de uitbater van de snelweg voorstelde om de boog rood te schilderen. Maar dat weigerde de kunstenaar.

Het kunstwerk zou zo’n 2,5 miljoen euro kosten en wordt grotendeels betaald door een internationale engineering- en servicesbedrijf, dat het beeld aan België schenkt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen