Steekpartij in café Roermond: vijf jaar cel geëist tegen Albanees

© John Peters

Een steekpartij op zondag 10 februari in een horecazaak aan het Stationsplein in Roermond heeft zich afgespeeld in kringen van Albanezen die banden lijken te hebben met de georganiseerde hennepteelt in Limburg. Dat bleek dinsdag voor de rechtbank in Roermond.

Jos Emonts

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste daar vijf jaar gevangenisstraf tegen de 31-jarige D.M. uit Roermond wegens poging tot doodslag en het plegen van openlijk geweld op klaarlichte dag bij café Enzo.

De verdachte stak daar op een zondagmorgen met een broodmes op een overdekt terras een man neer. Zowel het slachtoffer, dat destijds gewond werd overgebracht naar het ziekenhuis in Roermond, als de verdachte is Albanees. Het slachtoffer stond onlangs nog voor de rechtbank Limburg wegens hennepteelt in Echt. Zijn woning werd eerder dit jaar ontruimd. Beide betrokkenen hebben nooit het achterste van hun tong laten zien over de aanleiding van het geweld.

‘Afpersing’

Advocaat Kelly Dohmen opperde dat het slachtoffer haar cliënt heeft willen afpersen omdat hij hem verantwoordelijk houdt voor het oprollen van de plantage in Echt. Volgens officier van justitie Friedrichs is dáár te weinig bewijs voor. „De band met de productie van hennep is er in deze zaak ogenschijnlijk wel.” Begin dit jaar meldden justitie en politie dat criminelen uit Albanië steeds meer invloed krijgen in de Limburgse onderwereld.

Lees ook: Hoe een grootschalig Albanees drugsnetwerk langzaam voet aan de grond kreeg in Limburg

Geschil

De verdachte zei tegen de rechters dat hij uit noodweer heeft gehandeld. Hij zou op 10 februari naar het café in Roermond zijn gegaan om een geschil met het latere slachtoffer uit te praten. De man zou hem eerder al telefonisch hebben bedreigd. Op camerabeelden, die in de rechtbank werden vertoond, is te zien dat M. en het slachtoffer, allebei vergezeld door een kennis, aan een tafeltje in de horecazaak zitten. Plotseling slaat de vlam in de pan waarbij ook het slachtoffer een mes trekt. In het tumult dat ontstaat, wordt vervolgens met tafels en stoelen gegooid.

De officier van justitie en de advocaat zijn het er niets over eens wie de aanval heeft ingezet. Volgens Kelly Dohmen moest haar cliënt zich verweren toen hij zag dat zijn opponent een mes trok. Ze vroeg de rechtbank M. te ontslaan van rechtsvervolging. De uitspraak is op dinsdag 27 augustus.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee