Nieuw festival voor kamermuziek in Roermond

Print
Nieuw festival voor kamermuziek in Roermond

Jong talent uit Roermond: de 10-jarige Huayu Gu die optrad tijdens de jongste editie van de Christoffel Huiskamer Concerten. Afbeelding: PETER SCHOLS

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

‘Buitenskamers’ luidt de naam van een nieuw initiatief in Roermond dat de klassieke muziek in de schijnwerpers wil zetten. Een vierdaags festival dient begin oktober als aftrap.

Het initiatief is eigenlijk geboren uit een klacht, vertelt directeur Joeri Wilbers van ECI cultuurfabriek, één van de betrokken partijen. Roermondenaar en kamermuziekliefhebber Joop Geurts meldde naar aanleiding van een voorstelling in ECI het jammer te vinden dat er zo weinig publiek was. Wilbers, die alle reacties van bezoekers leest en zelf eveneens een liefhebber is, nam contact op met de ‘klager’ en vroeg hem of hij ideeën had om het genre bij een breder publiek onder de aandacht te brengen.

De twee staken de koppen bij elkaar, samen met Anneke Pasman van de Christoffel Huiskamer Concerten die door Geurts op sleeptouw was genomen. Al brainstormend kwam het drietal tot de ontdekking dat er in Roermond best veel initiatieven zijn, maar dat die allemaal op hun eigen eilandje zitten. Vandaar het plan om alle optredens te bundelen in een ‘klassieke agenda’.

Vernieuwing

Daarnaast moest er een gezamenlijk evenement komen. ‘Buitenskamers’ dus, dat 3 tot met 6 oktober zijn première beleeft. Op diverse locaties (kathedraal, Ursulakapel, Kapel in ’t Zand , Cuypershuis. Foroxity, ECI) vinden die dagen optredens plaats. Vooralsnog werken zes organisaties samen, maar de verwachting is dat het er in de toekomst meer worden.

Speciale aandacht schenkt ‘Buitenskamers’ aan jong talent en vernieuwing. „Daarmee hopen we het bereik van kamermuziek te vergroten”, zegt Wilbers. Als voorbeeld noemt hij Pynarello, dat 4 oktober in ECI optreedt. „Mensen denken bij klassiek vaak aan saai. Dit zijn musici die tussen het publiek door wandelen. Een soort rockers van de klassieke muziek.” Om jong talent binnen te halen, willen de initiatiefnemers samenwerking zoeken met opleidingen, zoals de Jong Talentenklas van het conservatorium in Maastricht.

De gemeente heeft 3000 euro subsidie beschikbaar gesteld voor het initiatief. Ook komt er een online platform (buitenskamers.com) voor de liefhebber van klassieke muziek.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen