Fietsplezier Voerendaal wil dankzij ANWB-actie elektrische duofiets aanschaffen

Print
Fietsplezier Voerendaal wil dankzij ANWB-actie elektrische duofiets aanschaffen

Een deel van de fietsgroep van Senso. Afbeelding: Fietsplezier Voerendaal

Voerendaal / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Winthagen -

Fietsplezier Voerendaal is genomineerd voor Samen in Actie van het ANWB-fonds. Doel van dit project is een elektrische duofiets kopen om mensen die niet meer zelf kunnen fietsen toch van een fietstochtje te kunnen laten genieten.

Het idee is ontstaan bij stichting Senso. Die houdt elke dinsdag en donderdag een fietstocht voor veelal oudere mensen. „Maar er vallen mensen uit”, vertelt initiatiefneemster Henny Moonen-Meessen. „Er zijn mensen die met hun fiets gevallen zijn, dement raken of een hersenbloeding krijgen. Die stappen niet meer op de fiets.”

Uitvallers

Die groep uitvallers groeide. „Het werd zelfs zo erg dat we een straat vermeden bij onze tochtjes”, vervolgt Moonen. „Daar zat dan een mevrouw achter het raam die eerst met ons meefietste, maar dit niet meer kon. We wilden niet dat ze ons langs zag fietsen. Dan zou ze nog eens extra benadrukt zien dat ze niet meer met ons mee kan fietsen.”

Een elektrische duofiets kan voor zulke mensen een mooie uitkomst zijn, dacht Moonen. Op zo’n fiets kan iemand onder begeleiding toch zonder gevaar fietsen. „Ook mensen die net bij de fietsgroep van Senso zitten kunnen meefietsen, het wordt een fiets voor de hele Voerendaalse gemeenschap.”

Inzameling

Ze startte een inzameling in Voerendaal, die tot nu toe ruim 1000 euro opleverde. De geschatte kosten van een elektrische duofiets bedragen 8000 euro. Bij ANWB Samen in Actie wordt na een online stemming uit elke provincie een project met 10.000 euro beloond.

„We roepen iedereen op om te stemmen”, zegt Moonen. „Als we winnen, kunnen we in één klap de elektrische duofiets kopen. En dan hebben we daarnaast al een budget voor de verzekering en reserveonderdelen, want we zullen op termijn reservebanden en een nieuwe accu nodig hebben.”

Stemmen kan tot en met 30 september via de website van de ANWB.