‘Alle Limburgse boeren lijden in meer of mindere mate schade door droogte’

Print
‘Alle Limburgse boeren lijden in meer of mindere mate schade door droogte’

Droogte vormt nu al een paar jaar op rij een probleem voor tal van Limburgse boeren. Afbeelding: Jeroen Kuit

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Eigenlijk ondervinden zowat alle Limburgse boeren schade door de droogte van deze zomer. De agrariërs zijn wel blij met de interesse die minister Cora van Nieuwenhuizen dinsdag toonde in de droogteproblematiek.

„Een steun in de rug, ook voor de boeren in Limburg”, zo beschouwt woordvoerder Roel Boots van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) het werkbezoek dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag bracht aan de door droogte getroffen Achterhoek. De minister bezocht daar een melkveehouder in Varsseveld om zich nader te verdiepen in de impact die de droogte van deze zomer heeft.

Interesse

Volgens Boots valt die interesse van de minister te waarderen. „Het maakt dan niet zoveel uit of ze daarvoor de informatie ophaalt in de Achterhoek of in Limburg.” De zegsman benadrukt dat ook veel Limburgse boeren dit jaar opnieuw te maken krijgen met inkomstenderving. „Het valt nu nog niet te zeggen hoe groot de schade exact is. Veel gewassen moeten nog geoogst worden. Op basis van wat wij zo horen, verwachten alle boeren in Limburg in meer of mindere mate schade door de droogte. Dat kan een paar procent aan inkomstenderving zijn, maar er zullen ook ondernemers zijn waar het om 30 procent of meer gaat.”

Volgens Boots valt op dat er grote lokale verschillen zijn. „Er is dit jaar her en der wel wat regen gevallen. Maar dat was vaak heel lokaal.”

Natuur

Ook de natuur in Limburg gaat plaatselijk gebukt onder de droogte. Natuurorganisatie Staatsbosbeheer heeft daarom een verzoek gedaan bij het Waterschap Limburg om vanwege de droogte op sommige plaatsen extra water toe te laten, zo bevestigt een woordvoerster van het waterschap. Het verzoek om daarvoor plaatselijk dammen te plaatsen, wordt nu bekeken door de waterbeheerder.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu