Arbeidsmarkt was nooit eerder zo krap

Print
Arbeidsmarkt was nooit eerder zo krap

Het aantal openstaande vacatures heeft een recordhoogte bereikt. Afbeelding: ANP XTRA

SITTARD / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Born / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

Ondanks alle berichten over een afkoelende economie is de spanning op de arbeidsmarkt in het afgelopen kwartaal opgelopen naar een nieuw hoogtepunt. Eind juni stonden er op 100 werklozen gemiddeld 93 vacatures open, 5 meer dan in het eerste kwartaal.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt woensdag dat het aantal openstaande vacatures naar een nieuwe recordstand van 284.000 is geschoten, een toename van 6000 vergeleken met de eerste drie maanden van dit jaar. Het aantal werklozen daalde met 11.000 naar 305.000, het laagste aantal sinds 2003 toen het CBS een nieuwe rekenmethode ging toepassen.

In Limburg is volgens de nieuwste CBS-gegevens de werkloosheid afgelopen half jaar stabiel gebleven, met 19.000 werklozen, ofwel 3,4 procent van de beroepsbevolking. Het aantal openstaande vacatures in Limburg groeide niettemin in het tweede kwartaal met 600 naar 17.600, het hoogste vacature-aanbod sinds jaren.

‘Winkeltijden aanpassen’

Voorzitter Monique Princen van MKB-Limburg benadrukt dat de schaarste aan personeel groot is. „Alleen al de retail in Midden-Limburg, denk aan het Designer Outlet in Roermond, heeft honderden vacatures openstaan. Er zijn winkels die hierdoor hun openingstijden moeten aanpassen.”

De recordkrapte op de arbeidsmarkt dient zich aan op een moment dat de Nederlandse economie last krijgt van negatieve internationale ontwikkelingen, zoals de handelsoorlog tussen China en de VS, de Brexit en de dramatische krimp in de Duitse industrie, zeker bij de autofabrikanten. De totale Nederlandse industriële productie ging in juni voor de vierde achtereenvolgende maand omlaag.

‘Snakken naar deze mensen’

De neergang in de auto-industrie doet ook in Limburg flink pijn: vorig jaar kwamen bij VDL Nedcar in Born 1000, vooral tijdelijke banen te vervallen, terwijl de Venrayse schuifdakenmaker Inalfa Roof Systems 250 functies schrapte.

Ook Princen hoort van leden dat de branche onder druk staat: „Levercontracten worden niet verlengd.” Dat de werkloosheid desondanks niet groeit, schrijft ze toe aan het nijpend tekort aan personeel: „Uitzendkrachten gaan in de auto-industrie als eerste eruit, maar andere bedrijven snakken juist naar deze mensen.”