China weigert Amerikaanse oorlogsschepen toegang tot haven Hongkong

Print
China weigert Amerikaanse oorlogsschepen toegang tot haven Hongkong

De vlag van Hongkong met op de achtergrond de haven. Afbeelding: AP

Net nadat China en de VS hebben laten weten weer om de tafel te gaan zitten over hun slepende handelsconflict te praten, heeft de Chinese regering het verzoek van twee Amerikaanse oorlogsschepen om aan te leggen in de haven van Hongkong geweigerd.

Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De USS Green Bay en de USS Lake Erie hadden ‘in de loop van de komende weken’ Hongkong moeten aandoen. Verdere details werden niet gegeven. De Amerikanen verwijzen voor meer informatie naar China.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had dinsdagmorgen plaatselijke tijd in New York nog een ontmoeting met de Chinese topdiplomaat Yang Jiechi.

Lees ook: Hongkong verbiedt verdere demonstraties op het vliegveld

De verhouding tussen de twee economische grootmachten is de laatste tijd erg gespannen, onder meer als gevolg van de bittere handelsstrijd. Daarnaast is er in China ook onvrede over een ontmoeting van een Amerikaanse diplomaat met de activisten in Hongkong. De ontmoeting werd door China bekritiseerd als een ‘ongepaste inmenging’.

In Hongkong zijn op dit moment hevige demonstraties gaande. Burgers protesteren tegen Chinese inmenging in Hongkong, dat officieel deel uitmaakt van China, maar een onafhankelijk bestuur heeft.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen