Rookwolk uit VieCuri in Venray vanwege uitzetten MRI-scanner

Print
Rookwolk uit VieCuri in Venray vanwege uitzetten MRI-scanner

Uit het gebouw van VieCuri in Venray ontsnapt maandagochtend een grote witte wolk. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Venray / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

Uit ziekenhuis VieCuri in Venray ontsnapt maandagochtend een grote witte wolk omdat de MRI-scanner wordt uitgeschakeld. Het vloeibare helium in het apparaat neemt door de uitschakeling de vorm van gas aan.

Volgens VieCuri zal de rookwolk maandagochtend om negen uur circa een kwartier te zien zijn. Het ziekenhuis stelt dat het gasvormige helium geen gevaar vormt voor het milieu of de gezondheid en vanzelf oplost. Omwonenden en diverse instanties zijn door VieCuri geïnformeerd over de rookwolk.

De MRI-scanner in VieCuri in Venray wordt uitgeschakeld vanwege de aanstaande vervanging daarvan. Het apparaat is aan het einde van zijn levensduur. Dit geldt ook voor de CT-scanner, die eveneens wordt ingeruild voor een nieuw exemplaar. VieCuri investeert 1,7 miljoen euro in de nieuwe apparatuur.

Volgens een woordvoerder van VieCuri wil het medisch centrum voor de vervanging van de apparaten niet wachten op de geplande nieuwbouw. „We krijgen wel eens de vraag waarom we dat niet doen vanwege deze dure gevoelige apparatuur. Maar het gaat allemaal mee naar de nieuwbouw.”

Woensdag arriveert er een tijdelijke mobiele MRI-scanner in Venray. VieCuri zet ook de bestaande scanners in Venlo in voor cliënten uit Venray. De nieuwe MRI-scanner arriveert daar volgende maandag per grote kraan en wordt op 1 oktober in gebruik genomen. De nieuwe CT-scanner is vanaf 25 oktober actief.

Eind vorig jaar werd de MRI-scanner van Het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp uitgeschakeld. Ook daar was een witte wolk te zien.