Oppasouders overleden baby Fabian opnieuw opgepakt

Print
Oppasouders overleden baby Fabian opnieuw opgepakt

Afbeelding: Rob Oostwegel

Brunssum -

De oppasouders die verdacht worden van betrokkenheid bij de dood van baby Fabian in Brunssum zitten opnieuw vast.

Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) weten aan De Limburger.

De 34-jarige man en 32-jarige vrouw worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Aanleiding voor de arrestatie is het definitieve rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) over de toedracht van het overlijden van de vijf maanden oude baby.

Voldoende

„We hebben heel lang op dit rapport moeten wachten. We zijn het nog aan het bestuderen, dus over de inhoud doen we nog geen uitspraken”, zegt een woordvoerder van het OM. „Maar er was voldoende aanleiding om deze personen opnieuw op te pakken.”

Lees ook:Overleden baby Fabian blijkt mishandeld

Fabian overlijdt op 11 oktober 2017 na een bezoek aan zijn oppasouders, die tevens zijn peetouders zijn. De baby verblijft die dag in hun huis aan de Bongardstraat in de wijk De Egge als hij onwel wordt. Het kindje wordt ter plekke door hulpverleners gereanimeerd en vervolgens met een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij korte tijd later overlijdt.

Misdrijf

Na onderzoek blijkt dat Fabian geen natuurlijke dood gestorven is. Er lijkt sprake van een misdrijf. Ruim een week na het drama worden de oppasouders, die op dat moment ook zelf twee jonge kinderen hebben, aangehouden.

Verschillende buurtbewoners zeggen destijds niet te kunnen geloven dat de twee iets met de dood te maken hebben. „Die vrouw is gek met kinderen”, vertelt een man. „Zij en haar man zijn misschien niet de slimsten, maar ze zorgen goed voor hun kinderen. Beter dan veel anderen hier in de wijk, dat kan ik je wel vertellen.” Het echtpaar paste regelmatig op Fabian.

Eind 2017 komen de twee onder voorwaarden op vrije voeten. Ze worden dan door het OM nog altijd verdacht van doodslag dan wel zware mishandeling met de dood tot gevolg. De man is hoofdverdachte. Het duo ontkent.

Shakenbabysyndroom

Uit een voorlopige conclusie van het NFI begin 2018 blijkt dat Fabian is overleden als gevolg van het shakenbabysyndroom, waarbij een baby hard door elkaar wordt geschud. Ook zou hij klappen op zijn hoofdje hebben gehad. Het is vervolgens wachten op het definitieve sectierapport.

Naar aanleiding van dat rapport zijn de oppasouders nu, ruim anderhalf jaar na het incident, opnieuw opgepakt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen