Video: Arbeidsinspectie valt binnen bij champignonbedrijf in Lottum

Print

Video: Track’88

Lottum -

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is woensdagochtend binnengevallen bij champignonbedrijf Fungo aan de Horsterdijk in Lottum.

Volgens een woordvoerder van de inspectie wordt de onaangekondigde zogeheten werkplekcontrole uitgevoerd naar aanleiding van een ‘melding over oneerlijk werk’. De SZW-woordvoerder gaat niet in op vragen over de inhoud van de melding en door wie die is gedaan. In algemene zin gaat het bij meldingen over oneerlijk werk om vermoedelijke overtredingen van wetgeving op het gebied van arbeidstijden, minimumloon of werkvergunningen voor vreemdelingen.

Momenteel voert de inspectie gesprekken met medewerkers op het terrein. Twee buitenlandse medewerkers van het bedrijf zijn vervoerd naar het politiebureau zodat ze daar met behulp van een tolk verhoord kunnen worden. De brandweer is inmiddels vertrokken en was volgens SZW uit voorzorg aanwezig. „Want je weet niet wat voor stoffen zich in het pand bevinden”, aldus de woordvoerder.

Onbekend is nog hoelang het bezoek van de inspectie duurt. De inspectie SZW wil woensdag in ieder geval ook nog de bedrijfsleider horen.

De Limburger heeft Fungo om een reactie gevraagd. Een woordvoerder van het bedrijf wil echter niet op de inval ingaan. „Wij willen daar geen reactie op geven. Daar gaan we niet aan beginnen. We weten zelf niet eens wat er aan de hand is.”

Op de eigen website staat dat Fungo substraat voor de champignonteelt maakt op basis van hout. Fungo is onderdeel van de formeel in Maleisië gevestigde firma Champ Fungi. Dat bedrijf maakt niet alleen substraten, maar kweekt ook champignons. Die worden verkocht aan supermarkten en restaurants in Zuidoost-Azië.

Video: Arbeidsinspectie valt binnen bij champignonbedrijf in Lottum
Foto: De Limburger
Video: Arbeidsinspectie valt binnen bij champignonbedrijf in Lottum
Foto: De Limburger

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee