Veertien struikelstenen in zes dorpen van de gemeente Horst aan de Maas

Veertien van deze Stolpersteine worden op zaterdag 28 september in Horst aan de Maas geplaatst. © Roger Dohmen

Stolpersteine, oftewel struikelstenen ter nagedachtenis aan slachtoffers van de Holocaust. De Duitse kunstenaar Gunter Demning, die wereldwijd zo’n 80.000 van deze stenen heeft geplaatst, komt ze op 28 september persoonlijk in Horst aan de Maas leggen.

Angela Janssens

Eén steen komt te liggen op de plek in Tienray waar in augustus 1944 na verraad zes joodse kinderen zijn gearresteerd, van wie er vier na de oorlog niet meer thuis zijn gekomen. ‘Vermoord in Auschwitz’ zal straks op de Stolperstein van deze kinderen staan. In totaal zal ‘struikelsteen-kunstenaar’ Gunter Demnig veertien stenen leggen in zes verschillende dorpen die anno nu deel uitmaken van de gemeente Horst aan de Maas.

Judenfrei

„De Nazi’s hebben na onderzoek in 1939-1940 geconcludeerd dat het gebied Venray, Horst, Venlo tot aan Helden ‘judenfrei’ zou zijn”, vertelt Hans Steenmetz die het Horster struikelsteenproject coördineert. „Er was destijds weliswaar een synagoge in Venlo, maar de 38 joden die er woonden, zijn in de loop van 1940 met onbekende bestemming vertrokken.” Door het stempel ‘judenfrei’, hebben de Nazi’s tijdens de bezetting niet actief naar joden gezocht in deze regio en dat heeft het verzet speelruimte gegeven om joden hier te laten onderduiken. Na de oorlog bleken er circa vierhonderd joodse onderduikers in het gebied te zitten.

Slachtoffers

Desondanks zijn er ook in deze regio slachtoffers gevallen. Veelal door verraad. Volgens Steenmetz was er bij de inwoners van de verschillende dorpen grote behoefte aan om hen op gepaste wijze te gedenken. „We willen in de toekomst ook nog een fietsroute realiseren die alle veertien stenen met elkaar verbindt. Maar eerst de plaatsing. De kunstenaar doet dat op een zaterdag. Voor joodse mensen is dat de sjabbat, de wekelijkse rustdag. Vandaar dat we op zondag 29 september een officiële bijeenkomst organiseren.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal