Maastricht kleedt ingestort stuk stadsmuur aan met foto’s en informatieborden

Print
Maastricht kleedt ingestort stuk stadsmuur aan met foto’s en informatieborden

Het ingestorte stuks stadsmuur. Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

Een deel van de ingestorte stadsomwalling in Maastricht is weer open voor het publiek. Het gaat om het rondeel de Vijf Koppen.

Om veiligheidsredenen zijn er bij het rondeel houten bouwschotten geplaatst met kijkgaten. De gemeente Maastricht verwacht dat de hekken en de stutconstructie nog zeker een jaar moeten blijven staan.

Gedicht

Om het geheel wat aan te kleden, worden de drie zeecontainers in het stadspark de komende tijd geverfd en komen op de bouwhekken doeken te hangen met informatie over de historie van de muur, de poort en het rondeel. Daarvoor werkt de gemeente samen met Maastricht Vestingstad en de Menno van Coehoornstichting. Ook komt er een doek met een tijdelijk gedicht bij het ingestorte stuk muur.

Lees ook: Vestingexperts: ‘Oog voor historische missers bij restauratie ingestorte muur Maastricht’

Nummer

De voorbije weken is hard gewerkt aan het inventariseren van de brokstukken. Elk stuk steen krijgt een nummer, zodat het straks weer in de juiste laag en op de juiste plek teruggezet kan worden. Afgelopen maand zijn er proefboringen geweest om te onderzoeken of er in de muur spaarbogen aanwezig zijn. De komende tijd worden de constructieve en bouwhistorische gegevens gebundeld, zodat de restauratie-architect ermee aan de slag kan. Het herstel van de walmuur gaat naar verwachting 1,5 miljoen euro kosten.