Urgent lek in Windows: computer kan volledig overgenomen worden

Print
Urgent lek in Windows: computer kan volledig overgenomen worden

Afbeelding: ANP XTRA

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt voor twee kwetsbaarheden in services van besturingssysteem Windows. Het NCSC verwacht dat de lekken op zeer korte termijn worden misbruikt door hackers. Microsoft heeft de lekken gedicht door software-updates, die het NCSC als ‘urgent’ omschrijft.

De kwetsbaarheden zitten in de ‘Remote Desktop Services’ van Windows. Hiermee kunnen werknemers en particulieren op afstand toegang krijgen tot hun vaste pc. Deze kwetsbaarheden maken het volgens het NCSC mogelijk om op afstand code uit te voeren zonder dat daarvoor een gebruikersnaam of wachtwoord nodig is. Kwaadwillenden zouden de computer daardoor volledig kunnen overnemen als het systeem niet is geüpdatet. Het NCSC stelt verder dat een dergelijk lek op grote schaal kan worden misbruikt.

Gebruikers kunnen de benodigde beveiligingsupdates sinds dinsdagavond downloaden via de Windows Update-functie. Microsoft heeft naar eigen zeggen geen bewijs dat de lekken op het moment dat ze werden ontdekt en gepatcht bij derde partijen bekend waren.

Eerder deze maand werd ontdekt dat bepaalde processoren in combinatie met Windows ernstige lekken bevatten. Dat gat werd snel gedicht.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen