Notre-Dame staat nog steeds op instorten

Constructiewerkers zetten het gebied rond de Notre-Dame af voor de verwijdering van giftige looddeeltjes. © EPA

De voor een groot deel verwoeste kathedraal Notre-Dame in Parijs moet snel hersteld worden, want de kerk staat nog steeds op instorten.

Redactie

Dit meldt het Franse ministerie van Cultuur in een bericht over het hervatten van de werkzaamheden.

De opruim- en herstelwerkzaamheden zijn 25 juli onderbroken omdat grote hoeveelheden looddeeltjes uit de verbrande dakconstructies van de kathedraal naar beneden zijn gekomen. Daardoor ligt loodvergiftiging op de loer.

Lees ook: Hervatting restauratie van Notre-Dame wordt uitgesteld

Rond de kathedraal is dinsdag de verwijdering van de looddeeltjes hervat. In het dak van de oude kathedraal waren honderdduizenden kilo’s aan lood verwerkt, dat voor een deel in de omgeving terecht is gekomen. In het gebied rond de Notre-Dame zijn hoeveelheden lood aangetroffen die 500 tot 800 keer boven de toegestane norm liggen.

Lees ook: Te veel lood rond Notre Dame: nieuwe schoonmaakactie nodig

Het ministerie hamert erop dat er haast is met de herstelwerkzaamheden. Ze zouden eigenlijk afgelopen maandag worden hervat, maar dat is weer met een week uitgesteld. Eerdere schoonmaakbeurten bleken niet genoeg om de gehele omgeving loodvrij te krijgen.

© EPA

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal