PvdA: liever zonnepanelen boven parkeerplaatsen in Maastricht dan op kostbare landbouwgrond

Print
PvdA: liever zonnepanelen boven parkeerplaatsen in Maastricht dan op kostbare landbouwgrond

Het Lanakerveld op de grens van Maastricht en België. Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

Landbouwgrond en andere kwetsbare gebieden zoals het Lanakerveld in Maastricht moeten niet gebruikt worden om zonnecollectoren te plaatsen.

Dat stelt de PvdA-fractie in de Maastrichtse gemeenteraad. De PvdA ziet meer in een nieuwe trend, namelijk parkeren onder zonnepanelen. Honderden personeelsleden op het fabrieksterrein van Chemelot in Geleen kunnen volgend jaar parkeren onder carports met zonnepanelen. Ook elders in Limburg gaat dat gebeuren.

P&R Noord

Wat de PvdA betreft, is dat een verstandige ontwikkeling. Waarom geen zonnepanelen aanleggen op de P&R Noord of langs de Cabergerweg in plaats van kostbare landbouwgrond op te offeren, wil de fractie weten van het Maastrichtse college.

De PvdA vraagt burgemeester en wethouders of ze bereid zijn om met Q-Park in gesprek te gaan over de mogelijkheden. Ook zou het stadsbestuur andere bedrijven en instellingen met grote parkeerplaatsen kunnen benaderen om hen enthousiast te maken voor dat idee.

Weerstand

Eind vorig jaar stemde een meerderheid in de Maastrichtse gemeenteraad in met het voorstel om in het Lanakerveld een 32 hectare grote ‘zonneweide’ aan te leggen. Dat plan stuit op veel weerstand bij de inwoners van Oud-Caberg en de boeren die hun pachtovereenkomst niet verlengd krijgen.