Twitter gaat los op Sierd de Vos: ‘Ik had er gewoon zin in’

Print
Twitter gaat los op Sierd de Vos: ‘Ik had er gewoon zin in’

Sierd de Vos Afbeelding: AD/Sportlust

Tijdens de voetbalwedstrijd tussen Ajax en PAOK Saloniki dinsdagavond trok het nogal enthousiaste commentaar van Sierd de Vos flink de aandacht. Zijn fans genoten, maar andere Ziggo-kijkers uitten fanatiek hun ongenoegen op Twitter. De Vos zelf haalt er zijn schouders over op. ,,Het was de eerste werkdag na mijn vakantie, ik had er zin in.”

Op Twitter was Sierd dinsdagavond zelfs trending topic - met een boel negatieve commentaren. Sommige kijkers moesten lachen om zijn opmerkingen over de halfblote Griekse supporters – ,,het gaat slecht met de Griekse economie zoals u weet, daarom hebben sommigen geen kleren meer” – anderen konden ze niet aanhoren. De Vos was op dreef, zoveel was duidelijk. ,,Als je enthousiaster bent dan je collegae dan valt dat kennelijk op”, zegt hij nu.

Maar wat was het toch dat dinsdag extra opviel? De Vos, al decennialang een veelbesproken sportcommentator, weet het niet. Ja, normaal is hij te horen op Ziggo, een zender die je ontvangt als klant van die provider of waar je een abonnement op moet hebben. Maar omdat Ajax gisteren een kwalificatieduel speelde voor de Champions League, een wedstrijd die volgens de Mediawet voor iedereen te zien moet zijn, had Ziggo het kanaal voor alle tv-kijkers beschikbaar gemaakt. Zo hoorden ruim 1,6 miljoen mensen De Vos’ commentaar, meer dan gewoonlijk. ,,Mensen die mij niet kennen, reageren soms verrast. Die moeten wennen.”

Hij noemt de wedstrijd een ‘meeslepend gevecht’. ,,En het was mijn eerste werkdag na de vakantie en ik had er zin in”, zegt hij droogjes. Bovendien: met vier wedstrijden per week die hij becommentarieert, is het zaak om ‘niet vast te roesten’. ,,Ik probeer niet in herhaling te vallen, niet eentonig te zijn en niet voorspelbaar te worden, dus ik zoek steeds naar nieuwe bewoordingen voor terugkerende situaties in een wedstrijd. Meestal lukt dat, maar ook wel eens niet. Dat is het risico.”

Dus toen Ajax in de slotfase van de wedstrijd via de Argentijn Nicolás Tagliafico op voorsprong kwam tegen PAOK Saloniki, greep De Vos zijn kans. ,,Leve Argentinië”, riep hij, ,,leve Máxima!” Nu zegt hij daarover: ,,Ik houd van dat land, twee van de beste voetballers zijn Argentijnen en ja, dan vind ik het leuk om onze koningin, ook Argentijnse, erbij te betrekken.”

Droog

Dat hij zo’n beetje de hele stamboom van Amsterdammer Diego Biseswar besprak toen die Ajax in de eigen Johan Cruijff Arena op achterstand schoot, was dat volgens ‘El Sierd’ onderdeel van het vak. ,,Het is niet meer zo droog als in de tijd van Herman Kuiphof, waarin je alle spelers moet noemen en alles moet verklaren. Alles wat er op het veld gebeurt, ziet de tv-kijker zelf ook wel.

,,Voordat ik naar het stadion kom, heb ik er al zo’n zes uur aan voorbereidend werk op zitten. Tachtig procent van de informatie die ik heb verzameld gebruik ik niet, maar ik kan het beter maar paraat hebben voor als een speler wel een hoofdrol heeft. Dat verhaal van Biseswar en zijn vader, moeder en drie broers vind ik een romantisch verhaal. Een zoon van een oud-bokser en buschauffeur die ooit is weggestuurd bij de jeugd van Ajax en nu twee doelpunten maakt tegen die club.”

De negatieve commentaren doen De Vos niet zoveel. ,,Weet je wat, ik ben voor Fifa 20, het grootste voetbalspel ter wereld, gevraagd als commentator. Nou, die vragen echt geen koekenbakker hoor. Het is al mijn hele carrière een tweedeling: mensen die het fantastisch vinden of die me helemaal niks vinden.” Hij zegt blij te zijn met Twitter. ,,Dan kunnen al die mensen daar hun gal spuwen in plaats van hun vrouw af te tuigen of ergens een steen door de ruit te gooien. Als ik die kritiek moet dragen voor een vredelievender wereld, dan doe ik dat graag.”

Zijn telefoon gaat voor het slapengaan wel uit, anders houden de pingetjes van wéér een nieuw bericht op Facebook hem uit zijn slaap. ,,Vaak zijn het mensen die genoten of gelachen hebben. Er zijn er ook bij die vinden dat ik een debiel ben”, zegt De Vos. Grinnikend: ,,Overigens is dat niet zo.”

De Limburger Voetbalpodcast #20: ‘De KNVB moet dringend met scheidsrechter Nijhuis gaan praten’. Video: De Limburger