Tuchtcollege schrapt Limburgse apotheker uit register wegens fraude

Print
Tuchtcollege schrapt Limburgse apotheker uit register wegens fraude

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Apotheker Jef P. van Verenigde Apotheken Limburg is door het medisch tuchtcollege uit het BIG-register geschrapt wegens fraude met geneesmiddelen. Het is de hoogste straf die het tuchtcollege iemand uit de medische beroepsgroep kan opleggen.

P. kan zijn vak nu niet meer uitoefenen. P. en zijn zoon Jaap geven leiding aan 46 VAL-apotheken in Limburg. Jef P. is formeel gepen­sioneerd. Maar in de praktijk is hij nog actief omdat hij een apotheker in opleiding begeleidt. Daarom heeft het tuchtcollege zijn bevoegdheden per direct geschorst. Het college vindt dat P. het vertrouwen in de beroepsgroep ernstig heeft geschaad.

Volgens zoon Jaap heeft de uitspraak geen enkele invloed op de bedrijfsvoering van de Limburgse apotheken en zullen klanten er niets van merken. Vader Jef had geen behoefte om te reageren.

P. heeft gedurende enkele jaren andere geneesmiddelen verstrekt dan hij heeft gedeclareerd bij de zorgverzekeraars. In plaats van de door de verzekeraars voorgeschreven preferente middelen heeft hij niet-preferente medicijnen verstrekt. Dat deed hij in het belang van de patiënten, aldus P., omdat zij aan bepaalde medicijnen gewend waren.

Lees ook: Vader en zoon apotheker verdacht van miljoenenfraude: ‘Wij hebben niks te verbergen’

Het tuchtcollege noemt P.’s handelwijze het ‘omkatten’ van medicijnen. P. had voor zijn frauduleuze manier van declareren speciale software laten ontwikkelen, waardoor het omkatten automatisch gebeurde. ‘Hij heeft verschillende opties gehad om het preferentiebeleid aan de orde te stellen en heeft er voor gekozen om frauduleuze declaraties aan te maken en in te dienen. Hij is doorgegaan ondanks waarschuwingen van een van de zorgverzekeraars’, stelt het tuchtcollege in zijn vonnis. P. heeft aangegeven dat het om een softwarefout ging.

P. is in dezelfde zaak al veroordeeld tot 180 uur taakstraf. Zowel de apotheker als het Openbaar Ministerie is daartegen in beroep gegaan. De zoon is in deze zaak vrijgesproken. Het OM had tegen beiden twee jaar cel en een boete van acht ton geëist. De rechtbank heeft in de strafzaak vastgesteld dat P. voor 3,6 miljoen euro verkeerd heeft gedeclareerd. Voor oplichting heeft de rechtbank geen bewijs gevonden, wel voor valsheid in geschrifte..

Lees ook: Justitie in hoger beroep tegen taakstraf Limburgse apotheker

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee