‘Meer wilde bloemen, minder onkruid’ in Urmond

Print
‘Meer wilde bloemen, minder onkruid’ in Urmond

Meer wilde bloemen en minder onkruid gewenst in Urmond. Afbeelding: Peter Wijnands/archief De Limburger

Urmond / Berg -

De gemeente Stein moet meer wilde bloemen laten bloeien en minder onkruid. Beter groenbeheer kan zorgen dat de biodiversiteit verbetert.

In een brief aan de gemeenteraad geeft Urmondenaar Hen Breuls tips voor verbetering van het groen in de gemeente en met name in Urmond. De beheerder van de website WijUrmond zegt veel klachten van bewoners te horen over het onkruid op openbare plekken. Die staan niet op zichzelf. In juni klaagde het CMB al over slecht groenonderhoud in Berg aan de Maas, met name rond het MFC en aan de Marijkelaan.

Zaaien

Dat probleem is er volgens Breuls ook in Urmond. Onder meer op de plek van de vroegere basisschool Avonturijn. De ‘bonte hond van Urmond’ stelt voor met name hier en op grasvelden op De Bath en aan de Sint Franciscusstraat inheemse bloemen in te zaaien. Dat zou beter zijn voor de biodiversiteit en de insecten.

„De gemeente legt op veel plekken grasvelden aan, maar daar woekert onkruid, en bewoners zitten er niet op te wachten. In Noord-Limburg zie je vaak prachtige, kleurrijke bermen. Dat moet hier ook kunnen.”

Maaien

In zijn brief doet Breuls voorstellen, geïnspireerd door Natuurmonumenten. Stein zou bloemen moeten laten uitbloeien en niet alles wegmaaien. Verder kan de gemeente bewoners stimuleren hun tuin te laten verwilderen. De gemeente kon woensdag nog niet reageren, mede omdat de gemeenteraad de brief nog moet bespreken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen