Jurylid in de paardensport Jan Peeters uit Weert overleden

Print
Jurylid in de paardensport Jan Peeters uit Weert overleden

Jan Peeters. Afbeelding: Claartje van Andel

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Jan Peeters (81) is na een kort ziekbed overleden. De Weertenaar was een bekendheid in de wereld van de paardensport. Hij was instructeur, stimulator en jurylid.

Peeters was als jurylid actief op twee Olympische Spelen, namelijk die in Atlanta (1996) en Sydney (2000). In 2009 moest hij op grond van de gestelde leeftijdslimiet zijn internationale carrière beëindigen. Hij werd daarop direct lid van het FEI Judges Supervisory Panel, een commissie die jurybeslissingen op internationale kampioenschappen tegen het licht hield of kon overrulen.

Dressuurproeven

In Nederland hield Peeters zich decennialang bezig met het ontwerpen van dressuurproeven en het opleiden en bijscholen van juryleden. Toen internationaal de kür op muziek zijn intrede deed, schreef de Weertenaar de opleiding van kür-juryleden.

Met Sjef Janssen was Peeters initiatiefnemer van de Rabo Future Test, een ‘topklasse voor de jeugd richting de senioren’. Een schot in de roos, zo bleek.

Ereprijs

Vorig jaar vond de Limburger ook het nationaal jureren mooi geweest. Hij sloot zijn carrière af bij het NK in Ermelo. Hij ontving daar de Wim Ernes Memorial. Afscheid van de paardensport nam Peeters echter nog niet. In 2019 was hij voorzitter van de klankbordgroep dressuur, die de bondscoach ondersteunt.

Peeters laat zijn vrouw, zoon, dochter en kleinkinderen achter. De crematie vindt plaats in besloten kring.