Nachtelijke snelheidstest moet uitsluitsel geven dood 18-jarige Fran

Print

Afbeelding: Mitchell Giebels

Ospel / Leveroy / Ell / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk - De achttienjarige Fran Sentjens uit Ell verloor 23 juni dit jaar haar leven bij een ongeval in Nederweert. Om meer duidelijkheid te krijgen over de toedracht van het ongeval, hield de politie in de nacht van woensdag op donderdag een uitgebreid onderzoek op de plek des onheils.

,,Nu doen we een test met 130 kilometer per uur”, klinkt het uit de portofoon van de politieagente bij de wegafzetting. Even later raast een BMW, een onopvallende politieauto, met hoge snelheid over het kruispunt Aan Vijftien/Brugstraat/N266 in Nederweert. De test wordt deze nacht met verschillende snelheden herhaald.

,,Met deze tests willen we kijken hoe de lussen in het wegdek, die aangeven dat er een auto in aantocht is, bij verschillende snelheden reageren op de verkeerslichten bij de kruising”, zegt Jimmy van der Goes. ,,Bovendien kunnen we tijdens het onderzoek kijken hoe de verkeerslichten op elkaar zijn afgesteld.”

Lees ook: Ell brengt ontroerende, stille ode aan verongelukte Fran (18)

Examenfeest
Van der Goes is de leider van het uitgebreide team van de politie dat deze nacht onderzoek doet naar de toedracht van een noodlottig ongeval op 23 juni dit jaar. Op het kruispunt in Nederweert werd de achttienjarige Fran om vier uur in de ochtend na een bezoek aan een examenfeest in Ospel aangereden door een twintigjarige automobilist in Helmond. Die reed aanvankelijk door, maar kon later worden aangehouden. Fran overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

De Helmonder, die vanuit zijn woonplaats op weg was naar zijn werk in Weert, bleek niet gedronken te hebben. Echter over de precieze toedracht van het ongeval, bleven nog vraagtekens staan. De politie besloot daarom een aanvullend onderzoek te houden bij het kruispunt. Daarbij werd ook gekeken hoe de lussen in de fietsstrook op de brug over het kanaal, de richting vanwaar Fran de N266 overstak, reageren op fietsen die het kruispunt naderen.


Foto: WeertdeGekste

Data
,,De data die we met dit onderzoek en de rijproeven verzamelen, gaan we later vergelijken met de data van de dag van ongeval”, zegt Van der Goes. ,,Daarbij betrekken we ook de gegevens van het forensisch instituut en van het politieonderzoek na het ongeval.”

Om het onderzoek uit te kunnen voeren werd de provinciale weg N266 in de nacht van woensdag op donderdag vijf uur lang afgesloten. Het verkeer werd omgeleid. Bij het onderzoek waren de afdeling Verkeers Ongevallen Analyse, het Team Tactische Ondersteuning Verkeersongevallen, het Team Verkeer, een verkeersofficier en agenten van de basiseenheid Weert betrokken. Verder waren er vertegenwoordigers van de provincie Limburg aanwezig bij het onderzoek.

Lees ook: Fran (18) komt niet meer thuis na examenfeest: ‘Dit is de nachtmerrie van iedere ouder’

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen