Limburgs Landschap start met ‘drooglegging’ van de Koelbosweg

Print
Limburgs Landschap start met ‘drooglegging’ van de Koelbosweg

De Koelbosweg is geliefd bij wandelaars. Afbeelding: Stichting het Limburgs Landschap, Patrick Kloet

Bemelen / Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Margraten -

Stichting het Limburgs Landschap start vanaf deze week met het herstellen van de Koelbosweg. De ingreep moet een einde maken aan de permanente plassen die wandelaars natte voeten bezorgen.

De Koelbosweg kent grote plassen water die het, ondanks de droogte, bijna onmogelijk maakten om met droge voeten verder te wandelen. Stichting het Limburgs Landschap en de Gemeente Eijsden-Margraten hebben afgelopen maanden gezocht naar een oplossing.

De Koelbosweg loopt langs de Bemelerberg en de Schiepersberg. Dat maakt de weg een geliefde wandelroute voor mensen uit de directe omgeving, maar ook voor langeafstandswandelaars. Helaas staat er op een deel van deze weg gedurende lange tijd water. Daardoor wordt het nagenoeg onmogelijk om met droge voeten de wandeltocht voort te zetten. Afgelopen maanden hebben de Stichting het Limburgs Landschap en de gemeente Eijsden-Margraten gezocht naar een passende oplossing, die zorgt voor droge(re) voeten voor de wandelaars en natuurlijk ook recht doet aan de natuurwaarden in het gebied.

Nu het broedseizoen voorbij is, mag vanaf half augustus de herstelwerkzaamheden aan de Koelbosweg worden uitgevoerd. De weg zal aan één kant worden aangevuld. Daardoor blijft er aan één kant van de weg een lager gedeelte waar het water kan blijven afstromen naar de waterbuffers. Maar er blijft ook ruimte voor plassen die mogen blijven staan. Daar kan een soort als de geelbuikvuurpad in de zomermaanden na een felle regenbui van profiteren door ze te gebruiken als voortplantingslocatie. Daarvoor worden ook twee oude poelen hersteld die langs het probleemstuk liggen. De ander kant van de weg komt hoger te liggen zodat wandelaars met droge(re) voeten over de Koelbosweg kunnen lopen. De werkzaamheden nemen enkele dagen in beslag. Het kan dus zijn dat de weg tijdelijk geblokkeerd is door de machines.