Samenwerking

Valuasleerlingen geven Duitse les op basisschool Venlo

Print
Valuasleerlingen geven Duitse les op basisschool Venlo

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Leerlingen en docenten van het Valuascollege gaan gastlessen Duits geven op basisschool Nova Montessori in Venlo. Het doel is kinderen op jonge leeftijd warm te maken voor de taal.

Directeur Hans Oostdam van het Valuascollege spreekt van een „klein begin”. Hij hoopt op een succeservaring met olievlekwerking.

Het Valuascollege in Venlo geldt op dat gebied als voortrekker in Noord-Limburg. De middelbare school startte in 2000 met tweetalig Duits, maar is er weer mee gestopt. Er was geen tekort aan docenten Duits, maar aan leraren van andere vakken die hun lessen in het Duits moesten geven.

Extra lesuren

Oostdam: „Zeker in deze tijd is het al lastig om bijvoorbeeld een docent wiskunde te vinden. Als die ook nog eens het Duits moet beheersen, of het nog moet leren, dan is de keus snel gemaakt.” Het Valuascollege biedt leerlingen van vwo en havo wel de mogelijkheid een programma Duits te volgen, met twee extra lesuren per week.

Volgens directeur Oostdam is er in de regio geen tekort aan docenten Duits. Ook directeur Iedje Heere van College Den Hulster herkent zich niet in het beeld dat CDA, PvdA en D66 schetsen. De partijen stellen dat sommige vmbo-opleidingen in Venlo geen Duits meer geven bij gebrek aan docenten.

Niet populair

Het probleem, aldus Heere, is dat het Duits niet populair is onder kinderen, zodat ze het minder vaak kiezen. Juist om die reden is het goed dat basis- en voortgezet onderwijs hebben besloten enkele thema’s samen op te pakken, zoals het promoten van het Duits.

Voorzitter Hans Soentjens van Kerobei, een koepel van basisscholen in Noord-Limburg, benadrukt dat vooral leerlingen in het grensgebied baat hebben bij een goede beheersing van het Duits, omdat het Duitse grensgebied veel kans op een baan biedt.

Geen effect

John van de Ven, directeur van Nova Montessori, is blij met de structurele samenwerking met het middelbaar onderwijs. De basisschool heeft in het verleden deelgenomen aan euregioprojecten, maar die duurden te kort om effect te sorteren, zegt hij.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →