Twee werknemers woonden illegaal in Lottums champignonbedrijf

Print
Twee werknemers woonden illegaal in Lottums champignonbedrijf

De Inspectie SZW viel woensdagochtend binnen bij het bedrijf Fungo aan de Horsterdijk in Lottum Afbeelding: De Limburger

Lottum -

Twee buitenlandse werknemers van champignonbedrijf Fungo in Lottum woonden illegaal in het bedrijfspand aan de Horsterdijk.

Dat meldt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De inspectie viel woensdagochtend binnen bij het bedrijf vanwege een melding over oneerlijk werk.

Lees ook: Arbeidsinspectie valt binnen bij champignonbedrijf in Lottum

Slaapplekken

Inspecteurs troffen woensdag in het bedrijfspand diverse slaapplekken aan en persoonlijke eigendommen die erop wijzen dat er mensen in het bedrijf wonen. De inspectie stelt dat dit verboden en onveilig is. „Het pand heeft een bedrijfsbestemming en als er bijvoorbeeld brand uitbreekt dan weten de hulpdiensten niet dat er mensen overnachten”, schrijft de inspectie in een persbericht.

Stage

De uit Maleisië en de Filipijnen afkomstige medewerkers zijn ondergebracht in een hotel. Ze mogen niet meer in het bedrijf overnachten. De inspectie onderzoekt nog hoeveel de mannen werken en hoeveel ze uitbetaald krijgen. Hun werkgever heeft een vergunning verkregen op basis van een leerwerkplek dan wel stage. Uit onderzoek moet blijken of er inderdaad sprake was van het opdoen van werkervaring of dat ze zelfstandig werk uitvoerden. Eveneens wordt onderzoek gedaan naar eventuele overtredingen van onder meer de Arbeidstijdenwet en de Wet minimumloon. Ook bekijkt de inspectie of werknemers gevaar hebben gelopen door blootstelling aan gassen of chemicaliën.

De inspectie kan het bedrijf een boete opleggen voor overtredingen. Een woordvoerder van de inspectie laat weten dat dit nu nog niet aan de orde is omdat er nog zaken worden uitgezocht. Fungo wil niet reageren op de bevindingen van de inspectie.

De Inspectie SZW kreeg tijdens de controle assistentie van de gemeente, politie en de brandweer. Op het terrein van de champignonteler werden verder gebroken asbestplaten aangetroffen.

Video: Track’88

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen