Kamer woest over chaos bij CBR, eist vanaf nu maandelijkse rapportage minister

Print
Kamer woest over chaos bij CBR, eist vanaf nu maandelijkse rapportage minister

Het CBR blijft maar blunders aaneenrijgen Afbeelding: AD/ANP

Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen maandelijks verantwoording gaat afleggen over de gigantische problemen bij het CBR. De incidenten waaruit blijkt dat de organisatie de boel intern volstrekt niet op orde heeft, rijgen zich aaneen. Het CBR staat al onder curatele bij de minister.

De nieuwe misstappen van het CBR waarbij medische dossiers verwisseld worden, laten volgens Kamerleden zien dat er nog meer mis is met de werkwijze en organisatie dan eerder gedacht. Zeker omdat uit berichtgeving van het AD blijkt dat de organisatie uitermate slordig omgaat met zéér privacygevoelige informatie.

Nieuwe grens overschreden

Toch vinden de coalitiepartijen dat er meer nodig is. Ze hebben een set gezamenlijke vragen ingediend over de nieuwste rel, wat aangeeft hoe urgent de Kamerleden de kwestie vinden. Daarin vragen ze om een maandelijkse voortgangsrapportage. De parlementariërs vinden dat een nieuwe grens is overschreden nu ook de privacy van gewone burgers in het geding is. Ook willen ze weten of de top van het CBR de situatie nog wel onder controle heeft.

,,Het is heel ernstig dat de medische gegevens van iemand in het dossier van een wildvreemde terecht kunnen komen”, zegt CDA-Kamerlid Wytske De Pater-Postma. ,,Dat is uiterst zorgwekkend. Nederlanders moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid zorgvuldig omgaat met hun medische gegevens. Dat vertrouwen is nu geschonden. Het CBR moet daarvoor verantwoording afleggen.”

VVD’er Remco Dijkstra is niet verrast over het nieuwste incident. ,,Iedereen weet dat het chaos is bij het CBR en er hard gewerkt wordt om tot oplossingen te komen. De schrijnende verhalen van mensen die zonder rijbewijs komen te zitten omdat het verlengen lang duurt, de onduidelijkheid over medische keuringen en trajecten, de interne problemen met digitalisering. Het is niet eenvoudig en kost tijd om op te lossen.”

Waanzin

Kamerlid Roy van Aalst (PVV) vindt het ‘waanzin’ dat een instantie die de verkeersveiligheid moet waarborgen er zo ontzettende puinhoop van maakt. ,,Incapabele bestuurders, geflopte IT-projecten en onnodige verspilling van belastinggeld. Er lopen bij het CBR heel veel hardwerkende mensen rond op de werkvloer, maar het hart van de onderneming en de aansturing, lees raad van toezicht is verrot. Het is een baantjescarrousel geworden! Dan is het tijd voor een grote schoonmaak. Alle rommel eruit en opnieuw beginnen. Rigoureus. Dat verwachten wij van de minister.”

SP-Kamerlid Cem Laçin zag de bui van verwisselde dossiers al hangen. ,,Als opgestuurde brieven en aanvraagformulieren al niet goed verwerkt worden, is dit een logische volgende stap. Een nieuw ICT-systeem tegelijk met een reorganisatie, volledige willekeur bij medische keuringen, te lange wachttijden bij de klantenservice. De top van het CBR en de minister falen al jarenlang. Op mijn verzoek komt er een extern onderzoek naar de rol van het ministerie bij alle problemen, daarna moet de Kamer beslissen hoe we de problemen gaan aanpakken.”

Onacceptabel

Veel mensen vragen zich nu terecht af of hun medische gegevens wel veilig zijn bij het CBR, constateert Stieneke van der Graaf (ChristenUnie). ,,Deze situatie is onacceptabel. Ik wil weten of deze problematiek bekend was bij de minister en wat zij gaat doen om de problemen zo snel mogelijk op te lossen en te garanderen dat deze zeer persoonlijke informatie veilig is bij het CBR.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →