Metallica doneert 250.000 euro voor bouw kinderziekenhuis in Roemenië

Print
Metallica doneert 250.000 euro voor bouw kinderziekenhuis in Roemenië

Metallica. Afbeelding: ANP Kippa

De Amerikaanse heavy metalband Metallica heeft een opvallende donatie gedaan. De groep trad woensdag op in Boekarest en besloot geld te schenken voor het eerste kinderoncologieziekenhuis daar.

Oprichters achter het project zijn met stomheid geslagen, maar dolblij met de donatie van 250.000 euro. ‘Dit is een gebaar waar we niet eens over durfden te dromen.’

,,Het laatste deel van onze Europese tour begint met een zeer speciale donatie’’, aldus Metallica in een verklaring. Het gaat om een bedrag van 250.000 euro dat de Amerikaanse rockers overmaken naar de Roemeense stichting Daruieste Viata. Die stichting zit achter een project om een oncologieziekenhuis op te zetten.

Carmen Uscatu, een van de twee oprichters van de stichting, vertelt tegen het Franse Europe1 dat ze haar geluk niet op kan. ,,Het is een gebaar waar we niet eens over durfden te dromen. Ons doel is om een beetje vreugde te brengen aan zieke kinderen, net zoals Metallica fans over de hele wereld gelukkig maakt.’’

Ze trekt zich het lot van zieke kinderen in Roemenië sterk aan. In het land zijn de overlevingskansen van kanker het laagst van Europa en kindersterfte ligt er twee keer boven het Europese gemiddelde. Uscatu lanceerde in 2017 een project voor de bouw van het ziekenhuis. Nu, twee jaar later, is er al tien miljoen euro aan particuliere donaties ingezameld. De bouw is inmiddels gestart.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →