Spaanse politie betrapt Nederlanders met wapenarsenaal in auto

Print
Spaanse politie betrapt Nederlanders met wapenarsenaal in auto

Een van de in beslag genomen wapens is een machinegeweer van Spaanse makelij. Afbeelding: Guardia Civil

Een Nederlands echtpaar is aangehouden in Spanje wegens illegaal bezit van oorlogswapens. De Spaanse politie vond tijdens een controle bij de Spaans-Franse grens een heus wapenarsenaal in het bestelbusje van het stel. Volgens de Guardia Civil was de lading levensgevaarlijk.

De man en vrouw liepen zaterdag tegen de lamp op de snelweg AP-7 bij de grensovergang La Jonquera in de Spaanse provincie Gerona (Catalonië). De Guardia Civil maakte het nieuws vrijdagochtend bekend, melden Spaanse en Franse media.

Wapens

In de bestelbus ontdekten politiemensen onder andere een machinegeweer met statief, in 1944 geproduceerd door de Spaanse wapenfabrikant Alfa, drie mortieren, negen mortiergranaten, een lader met munitie, luchtafweergeschut, een bajonet en een gasmasker.

Geen vergunning

De Nederlanders beschikten volgens de Guardia Civil niet over de vereiste documenten voor hun lading, die daarop in beslag werd genomen. Volgens de Spaanse politie hebben de man en vrouw geluk gehad omdat de kans groot was dat de wapens automatisch zouden afgaan.

Doorzoeking

Het stel verklaarde de oorlogswapens te hebben gekocht van iemand die ze had opgeslagen in een boot afgemeerd in een haven aan de Costa Brava. De man in kwestie bevestigde de verkoop en verklaarde dat hij nog meer vuurwapens aan boord had. De daaropvolgende doorzoeking leverde nog twee mortieren en zes mortiergranaten op.

Verkoper aangehouden

De verkoper is ook aangehouden. Hij beschikte volgens de politie over geen enkel document dat de herkomst van de oorlogswapens verklaart. Het Openbaar Ministerie in de Catalaanse stad Figueres onderzoekt de zaak.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen