Instagram-gebruikers kunnen voortaan nepnieuws melden

Print
Instagram-gebruikers kunnen voortaan nepnieuws melden

Afbeelding: AFP

Gebruikers van Instagram hebben voortaan de mogelijkheid om melding te maken van berichten die volgens hen nepinformatie bevatten. Moederbedrijf Facebook gaat die feedback gebruiken om de automatische herkenning van nepnieuws via artificiële intelligentie te verbeteren.

De feedback met betrekking tot mogelijke nepcontent en enkele andere ‘signalen’, zoals de datum van de post en de voorhistorie van het account, moeten Instagram op termijn gaan helpen om te bepalen of een bericht geverifieerd moet worden door externe factcheckers. Volgens Engadget mag de nieuwe functie niet verward worden met de in mei geïntroduceerde screenfunctie voor berichten die potentieel nepnieuws bevatten. Dat is en blijft voorlopig een pilotproject.

Om in Instagram melding te maken van nepnieuws moet de gebruiker rechts bovenaan op de drie puntjes naast de post klikken, en achtereenvolgens kiezen voor Rapporteren, Het is ongepast, Nepinformatie. De nieuwe functie wordt op dit moment wereldwijd vrijgegeven en is daarom nog niet op elke smartphone beschikbaar.

Als een bericht inderdaad als dubieus wordt aangemerkt, zal Instagram de post niet verwijderen, schrijft Poynter op basis van uitlatingen van de Instagram-woordvoerder. Wel zal het bericht minder prominent in beeld verschijnen op de Verkennen-tab en de hashtag-pagina van de dienst.

De auteur van het bericht komt niet te weten dat zijn boodschap geverifieerd wordt, en krijgt ook niet te horen wat het oordeel van de factchecker is. Volgens Engadget werkt Instagram samen met dezelfde third-party controleurs die voor Facebook worden ingeschakeld om feiten te checken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen