Justitie twijfelt aan verklaringen van Thijs H. over psychose

Print

Thijs H. bekent drievoudige moord - 16 aug 2019 (bron: AD). Video: AD

Maastricht / Brunssum / Heerlen / Hoensbroek -

Het Openbaar Ministerie betwijfelt of Thijs H. (27) uit Brunssum drie mensen doodde onder invloed van een psychose, veroorzaakt door ADHD-medicatie.

Onderzoek van zijn computer wijst uit dat hij in de weken voor de dodelijke steekpartijen „veelvuldig sites bezocht met informatie over hoe je te gedragen als een psychopaat”. Dat zei officier van justitie Joan Holthuis vrijdagochtend voor de rechtbank in Maastricht. „Het is niet duidelijk waarom hij dit heeft gedaan.

Hij heeft allerlei informatie opgezocht die wijst op hele andere motieven dan een psychose. We hebben nog geen idee wat zich in zijn hoofd afspeelt. Het OM neemt zijn laatste verklaring niet meteen voor waar aan.”

Justitie twijfelt aan verklaringen van Thijs H. over psychose
Thijs H. tijdens de rechtszaak. Foto: De Limburger/Rob Klein Goldewijk

Lees liveblog: Thijs H. bekent drie moorden in Heerlen en Den Haag

Geheugenverlies

In die laatste verklaring, van 2 augustus, bekende Thijs H. drie mensen te hebben omgebracht, nadat hij daartoe ‘opdracht of berichten’ had gekregen. Deed hij dat niet, dan zou zijn familie gedood worden. Tijdens eerdere verhoren ontkende H. in eerste instantie, beriep zich vervolgens op zijn zwijgrecht en claimde daarna geheugenverlies. Zijn laatste verklaring klopt, vertelde hij de rechtbank vrijdag.

Na afloop van de pro-formazitting tegen Thijs H. sprak Jos van den Camp met rechtbankverslaggever Annelies Hendrikx.

Het OM stelde ook over „overvloedig DNA-bewijs” te beschikken dat H. linkt aan alle drie de moorden. In Den Haag zou hij op 4 mei een 56-jarige vrouw te hebben doodgestoken en op 7 mei op de Brunssummerheide een 68-jarige man en een 63-jarige vrouw.

Lees ook: Reconstructie: in het hoofd van Thijs H. ging het gruwelijk mis

Ouders

Ook merkte Holthuis op dat de ouders va Thijs H. zich niet altijd „even meewerkend” hebben opgesteld. „Er zijn aanwijzingen dat sporen zijn weggemaakt. Zijn kleding is gewassen, zijn rugzak waar het mes in zat ook en het mes is schoongemaakt.”

Advocaat Serge Weening van H. hekelde de opstelling van het OM. Hij noemde het „niet-magistratelijk” om informatie op „een dergelijke ongenuanceerde wijze” prijs te geven.

Advocaat van Thijs H. Serge Weening. Video: De Limburger

Phil Boonen, advocaat van de nabestaanden. Video: De Limburger

November

De volgende zittingsdag is 4 november.

Aankomst Thijs H. bij rechtbank Maastricht - 16 aug 2019 . Video: ANP

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen