Heerlense advocaat spant namens ex-voorzitter van Afghaanse voetbalbond zaak aan tegen FIFA

FIFA spreekt van een zeer ernstige zaak.

FIFA spreekt van een zeer ernstige zaak. © AFP

De Heerlense advocaat Ivo Sigmond sleept de FIFA voor het internationaal arbitragehof in Lausanne. Dat doet hij namens de ex-voorzitter van de Afghaanse voetbalbond. Sigmonds cliënt is levenslang geschorst wegens verkrachting van enkele speelsters.

Benti Banach

De wereldvoetbalbond FIFA heeft Keramuddin Karim in juni levenslang geschorst. Hij mag geen enkele functie meer in het voetbal bekleden. Ook moet hij een boete van één miljoen Zwitserse francs betalen. Volgens de ethische commissie van de FIFA staat vast dat Karim enkele speelsters van het nationale voetbalelftal van Afghanistan heeft verkracht, mishandeld en met de dood bedreigd.

Lees ook: Advocaat Ivo Sigmond: een Heerlense Kuifje in Afghanistan

Bijval

De zaak is naar buiten gebracht door een Afghaanse speelster die in Denemarken woont. Zij krijgt op sociale media veel internationale bijval voor haar moed om hiermee naar buiten te treden. De positie van de vrouw in Afghanistan is ondergeschikt aan die van de man. Internationale organisaties en ook de FIFA besteden veel aandacht aan de emancipatie van de vrouwen in het land.

Volgens Ivo Sigmond kloppen de beschuldigingen van de voetbalster echter niet. Haar verhaal en enkele anonieme getuigenissen zijn niet serieus onderzocht, stelt hij. Zijn cliënt heeft geen eerlijk proces gehad.

Bewijs

Sigmond is eind juni met een Limburgse Afghaan in Afghanistan geweest. „We hebben met speelsters, de manager, trainer en de minister-president gesproken om de beschuldigingen te toetsen. Maar ik heb nergens enig ondersteunend bewijs kunnen vinden, niemand die zei: ‘Dat heb ik ook meegemaakt’.”

Zijn hoop is gevestigd op het internationale Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) in Lausanne. Hij verwacht dat het Hof kritisch naar de beschuldigingen en het aangedragen bewijsmateriaal zal kijken en de cruciale getuigen onder ede zal horen. Sigmond: „Beschuldigingen van deze omvang kun je niet, zoals FIFA heeft gedaan, afdoen met een vaag verslag met verklaringen van anonieme getuigen.”

Monster

Hij betwijfelt dat zijn cliënt bij de zitting in het najaar in Lausanne kan zijn, omdat hij in een afgelegen vallei is ondergedoken. Daar heeft Sigmond hem in juni ontmoet. „Hij wordt in eigen land gezien als het Monster van Afghanistan. De regering zal hem niet zomaar naar het buitenland laten gaan.”

FIFA wil inhoudelijk niet reageren op de lopende procedures. „Het is een zeer ernstige zaak. Onze ethische commissie is duidelijk geweest in haar oordeel: Karim is levenslang geschorst”, zegt een FIFA-woordvoerder.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee