Koken

Vier Griekse recepten van de expert (en nee, niet de vleesschotel)

Print
Vier Griekse recepten van de expert (en nee, niet de vleesschotel)

Vier favoriete gerechten uit de Griekse keuken. Maak ze allemaal en zet deel ze met je tafelgenoten, net zoals de Grieken doen. Afbeelding: Loraine Bodewes

/ Maastricht / Itteren -

Waan je (terug) in Griekenland met deze vier overheerlijke gerechten, uitgekozen door Georgios Papachatzis, eigenaar van Griekse meze/tapasbar Ouzeri Omega in Maastricht.

Griekse salade (2 personen

• 50 gr feta

• 2 tomaten

• 2 groene pepers

• 2 el Griekse olijfolie

• 1 el rode wijnazijn

• halve komkommer

• halve rode ui

• 1/4 groene paprika

• 1 rode paprika

• een handjevol olijven

• snufje peper, zout en oregano

Bereiding

Snijd twee tomaten, een halve komkommer, een rode paprika en een kwart groene paprika in kleine stukjes. Snijd een halve rode ui in snippers. Meng alle groenten door elkaar. Sprenkel twee eetlepels Griekse olijfolie en een eetlepel rode wijnazijn over de salade heen. Doe er een snufje peper, zout en oregano bij. Meng het geheel door elkaar.

Snijd de 50 gram feta in stukjes. Leg een handjevol olijven, twee groene pepers en de feta bovenop de salade.

Tzatziki (2 personen)

500 gr volle Griekse yoghurt

• 100 ml Griekse olijfolie

• 20 ml witte azijn

• 2 takjes peterselie

• halve komkommer

• zeven knoflookteentjes

• peper

• zout

Bereiding

Pureer zeven knoflookteentjes met een knoflookpers en meng deze samen met 100 ml Griekse olijfolie en 20 ml witte azijn. Meng deze met de 500 gram volle Griekse yoghurt. Snijd twee takjes peterselie fijn. Rasp een halve komkommer.

Vang het vocht van de komkommer op in een zeefje, want als je de komkommer meteen in de tzatziki doet, wordt deze heel waterig. Meng de peterselie en komkommer met het geheel. Voeg naar eigen smaak peper en zout toe.

Kijk voor meer heerlijke gerechten op onze receptenpagina

Octopus ( 2 personen)

• 200 ml water

• 100 gr Griekse gedroogde linzen

• 50 gr rucola

• 30 ml Griekse olijfolie

• 30 ml citroensap

• 1 verse octopus (te verkrijgen bij visspecialisten of vismarkt)

• 1 rode ui

• tien kappertjes

Bereiding

Snijd de kop en de tentakels van de octopus eraf. Kook deze 35 minuten, en doe ze erna 10 minuutjes in de oven op 200 graden. Leg in een schaaltje op een bedje van enkele rucolablaadjes. Strooi tien kappertjes eroverheen.

Ter decoratie kun je nog een linzenmousse erbij serveren. Om deze te maken, snijd je een rode ui in kleine stukjes. Kook deze samen met 100 gr gedroogde linzen twintig minuten in 200 ml water. Doe de linzen in een kommetje en meng deze met 30 ml Griekse olijfolie en 30 ml citroensap. Pureer het geheel met een staafmixer.

Moussaka

• 200 gr feta

• 10 gr paneermeel

• 3 aardappels

• 2 aubergines

• 2 uien

• 2 el olijfolie

• 2 tl oregano

• 1 tl kerrie

• 1 tl zout

• 1 tl nootmuskaat

• 1 tl kaneel

• 1 tl peper

• 1 pakje pomodori

• een halve kilo half-om-half gehakt

Voor de bechamelsaus

• 250 gram roomboter

• 3 kopjes bloem

• 2 eieren

• anderhalve liter melk

Bereiding

Snijd de aardappels en aubergines in plakjes. Bak deze twee minuten (een minuut per kant) in 2 eetlepels olijfolie. Bak het gehakt met de uien in de olijfolie en kruid deze met 2 theelepels oregano, 1 theelepel kerrie, 1 theelepel zout, 1 theelepel nootmuskaat,1 theelepel kaneel en 1 theelepel peper. Voeg de pomodori bij het gehakt en laat deze vijf minuutjes garen.

Bereid ondertussen de bechamelsaus. Om hiermee te beginnen, laat je 250 gram roomboter smelten in een pan. Voeg de drie kopjes bloem en anderhalve liter melk beetje bij beetje toe aan de saus. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg een dun laagje aardappels op de bodem van de schaal. Leg daar een laag aubergines op, met de 10 gram paneermeel. Voeg de gehaktsaus toe, erna de bechamelsaus. Verkruimel de 200 gram feta en strooi deze over het laagje bechamelsaus. Laat de moussaka dertig minuten in het midden van de oven staan op 200 graden.