Eric Geurts was tweede keus vertrouwenscommissie voor burgemeesterspost Beekdaelen

Bij het advies aan de gemeenteraad stond Eric Geurts op plek twee, achter een CDA-wethouder die buiten Limburg werkzaam is.

Bij het advies aan de gemeenteraad stond Eric Geurts op plek twee, achter een CDA-wethouder die buiten Limburg werkzaam is. © Johannes Timmermans

Eric Geurts was niet dé topkandidaat van de vertrouwenscommissie om de eerste burgemeester van Beekdaelen te worden.

Ruben Van Erp

Dat bevestigen betrouwbare bronnen aan De Limburger.

Bij het advies van de commissie aan de gemeenteraad stond PvdA’er Geurts op plek twee, achter een CDA-wethouder die buiten Limburg werkzaam is. Maar omdat de gemeenteraad anders stemde, werd Geurts uiteindelijk gekozen als burgemeester van de nieuwe fusiegemeente.

Stemverhouding

De stemverhouding binnen de vertrouwenscommissie was vier tegen drie in het voordeel van de concurrent van Geurts. Naast de vier hadden ook de adviseurs van de commissie, de gemeentesecretaris en CDA-wethouder Roy van der Broek, een voorkeur voor die andere kandidaat.

Lees ook: Beekdaelen koos toch voor Geurts als burgemeester: op en top democratisch of coalitieblunder?

Opvallend is dat de voltallige afvaardiging van de coalitie in de commissie koos voor de CDA’er, en die van de oppositie voor Geurts. Naar rato van het aantal vertegenwoordigde zetels zou de stemming in de gemeenteraad dan uitkomen op zestien tegen negen in het voordeel van degene die het uiteindelijk niet geworden is. De raad van Beekdaelen besliste namelijk anders, waardoor de oud-gedeputeerde uit Brunssum alsnog werd voorgedragen.

Voordracht

Op de avond van de voordracht in het gemeentehuis in Nuth werd Geurts uiteindelijk met veertien tegen tien gekozen als nieuwe burgemeester. Eén raadslid van de coalitie was afwezig. De volledige oppositie (Beekdaelen Lokaal, VVD en D66 met in totaal negen zetels) stemde tijdens de besloten vergadering voor Geurts.

Daarnaast kreeg hij de steun van vijf van de twaalf aanwezige raadsleden van de coalitiepartijen CDA en Vernieuwingsgroep. De drie leden van coalitiepartijen GroenLinks (twee) en - Geurts eigen - PvdA (één) gaven de voorkeur aan de CDA’er.

Reactie

Geurts laat weten niet te willen en kunnen reageren, omdat hij niet op de hoogte is van bovenstaande informatie. „De raad heeft een besluit genomen”, zo sluit hij af.

Donderdag wordt Geurts geïnstalleerd als burgemeester van de nieuwe fusiegemeente.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee