Amsterdam

NHG wil dat de gevolgen van een scheiding worden besproken tijdens hypotheekgesprek

Print
NHG wil dat de gevolgen van een scheiding worden besproken tijdens hypotheekgesprek

Afbeelding: Getty Images

De mogelijkheid van een scheiding moet standaard besproken worden tijdens een hypotheekadviesgesprek. Daar pleit Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor.

Slechts één op de tien consumenten geeft aan volledig geïnformeerd te zijn over de mogelijke gevolgen van het scenario relatiebeëindiging, volgens een enquête onder duizend consumenten die NHG samen met MUNT Hypotheken uitvoerde.

De meerderheid van de ondervraagden besprak het scheiden helemaal niet tijdens adviesgesprek met de bank. NHG wijst erop dat een op de drie relaties op een scheiding uitloopt. Door scheiding hoger op de agenda te zetten, kan het gescheiden koppel vaker woningverkoop voorkomen. Vaak kan dan een van de twee in de woning blijven wonen.

Volgens NHG is het aan de hypotheekadviseur als neutrale partij om het onderwerp op te voeren. „Samen een huis kopen is een bijzondere mijlpaal. Op zo’n moment is een scheiding bij 80 procent van de stellen niet top of mind. Het bespreken van de mogelijke consequenties kan zelfs onprettig voelen”, aldus bestuurder Carla Muters.