Peel en Maas krijgt kinderraad en in 2020 kinderburgemeester

Print
Peel en Maas krijgt kinderraad en in 2020 kinderburgemeester

In november krijgt Peel en Maas een kinderraad. Afbeelding: Stefan Koopmans

Panningen / Meijel / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik -

De kogel is door de kerk. In november wordt de kinderraad van Peel en Maas benoemd. Voorlopig zit burgemeester Wilma Delissen de vergaderingen nog voor, maar in 2020 komt er ook een kinderburgemeester.

Eind vorig jaar pleitten de VVD-raadsleden Karin Jacobs en Susan Hermans voor de komst van een kinderraad. Die kan zich buigen over thema’s die voor jongeren belangrijk zijn, zoals pesten, sociale media of de komst van bijvoorbeeld een speelplek. Bovendien is het belangrijk dat de gemeente ook weet wat er onder de jeugd leeft. Inmiddels hebben alle basisscholen in Peel en Maas laten weten mee te doen.

Per school praten twee leerlingen uit de groepen 7 en/of 8 mee over gemeentelijk beleid. Elke school vormt een fractie. Het is aan de scholen wie wordt benoemd of voorgedragen. Verder komen er vijf kinderwethouders, een griffier en bode. Maar ook een journalist en een fotograaf die de kinderraad gaan volgen.

De kinderraad zal drie keer per jaar vergaderen op de woensdagmiddag. Per vergadering komen twee punten aan de orde. Scholen komen met voorstellen. De kinderwethouders selecteren samen met een raadswerkgroep, bestaande uit reguliere raadsleden, ambtenaren en burgemeester Delissen, twee voorstellen. De kinderraad beslist wat het beste is. Dat wordt ook uitgevoerd, daarvoor stelt Peel en Maas budget beschikbaar. De ‘volwassen’ raadsleden of het college van B en W legt ook een agendapunt voor aan de jonge raad. Daarover mag de kinderraad advies geven. Voor en tijdens de raadsvergaderingen treden raadsleden op als buddy’s van de jeugdige politici.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen