Weertenaar Bruno Werz denkt VOC-wrak ‘Haarlem’ te vinden

Maritiem archeoloog Bruno Werz uit Weert. © archief John Peters

Maritiem archeoloog Bruno Werz uit Weert weet „voor 95 procent zeker” waar het legendarisch VOC-schip de Haarlem ligt, zo heeft hij vrijdag bekendgemaakt.

Pieternel Kellenaers

Het schip dat in 1647 strandde op een plek in Zuid-Afrika waar vijf jaar later de Kaapkolonie is gesticht, ligt bedolven onder een paar meter zand en twee meter water.

Lees ook: Archeoloog overtuigd: ‘Dit is vrijwel zeker wrak van legendarisch VOC-schip’

„Om het te kunnen bergen, moet een damwand worden gemaakt en de locatie worden drooggelegd”, vertelt Werz vanuit Kaapstad. Een operatie die Werz, die al 31 jaar onderzoek doet naar de locatie van de Haarlem, over anderhalf jaar hoopt uit te kunnen voeren en naar schatting 1,5 miljoen euro kost.

Werz komt over drie weken naar Nederland om een serie lezingen te geven over zijn onderzoek naar het VOC-schip, onder meer in Amsterdam, Haarlem en Weert. In de Paterskerk in Weert zal hij zondag 15 september op initiatief van beheerder Bart Maes vertellen over zijn zoektocht. De lezing is gratis toegankelijk, het tijdstip is nog niet bekend.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal