Discussie over subsidie Roermondse boodschappenplusbus

Print
Discussie over subsidie Roermondse boodschappenplusbus

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Vanwege een groeiend aantal deelnemers heeft de stichting Boodschappen Plus Bus in Roermond behoefte aan een tweede bus. Een recent subsidiebesluit van het college van B en W dreigt roet in het eten te gooien.

Het aantal mensen dat gebruikmaakt van de boodschappenplusbus in Roermond groeit. In 2018 werden de stoelen in de bus bijna 1800 keer bezet, een jaar eerder ruim 1400 keer. Mensen die er gebruik van maken betalen tussen de 4 en 10 euro per rit. Jan Puper is voorzitter van de stichting Boodschappen Plus Bus. „Het aantal senioren groeit, en daarmee helaas ook de eenzaamheid. Juist de inzet van de bus helpt bij het terugdringen van die eenzaamheid. Vroeger waren dat vooral ritten naar een supermarkt, tegenwoordig ligt het accent meer op uitjes gelet op het feit dat supermarkten ook boodschappen zijn gaan bezorgen.”

Subsidie

Om een tweede bus, die onder gunstige voorwaarden via het Nationaal Ouderen Fonds kan worden verkregen, aan te schaffen zette de stichting 7500 euro subsidiegeld dat niet nodig was voor de exploitatie, opzij. Het Roermondse college van B en W heeft onlangs besloten dat dat geld terugbetaald moet worden omdat de subsidie is bedoeld voor dekking van de exploitatie. Aangezien er in 2018 geen tekort was, moet het teveel aan ontvangen geld terug, redeneert de gemeente. Daarbij ook de 2500 euro die apart was gezet om op termijn de huidige bus te vervangen. De gemeente stelt dat de stichting daarvoor genoeg eigen middelen heeft. In totaal moet 10.000 euro subsidie terug. Wil de stichting geld voor een tweede bus, dan moet ze daarvoor een aparte subsidieaanvraag indienen.

Beroep

Puper heeft bezwaar gemaakt tegen de beslissing. Hij beroept zich daarbij op een eerdere afspraak die volgens hem met de gemeente is gemaakt om wel degelijk subsidiegeld opzij te kunnen zetten als reservering voor een nieuwe bus. „Ik ga ervan uit dat we in de bezwaarprocedure die we zijn gestart gelijk zullen krijgen, maar we zitten nu wel met een probleem. Niet alleen kan de tweede bus er niet komen, de reserve om de huidige bus op termijn te vervangen wordt ook niet aangevuld. Eigen geld is er namelijk niet. Er staat wel geld op de balans, maar dat is de waarde van onze huidige bus. De redenatie van de gemeente volgend zouden we dus onze bus moeten verkopen om het geld dat we ervoor krijgen opzij te zetten voor een nieuwe bus.”

De gemeente Roermond kon gisteren niet inhoudelijk reageren op vragen over de kwestie. Puper hoopt op korte termijn in overleg te gaan met de gemeente.