Pandjesbaas sloopt zonder vergunning: buurt Roermond boos

Print
Pandjesbaas sloopt zonder vergunning: buurt Roermond boos

Illegale werkzaamheden aan de Schuitenberg/Zwartbroekstraat, vastgelegd door een omwonende.

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Er is wederom gedoe in Roermond over het splitsen van panden in ministudio’s. Een pandjesbaas is op twee locaties zonder vergunning aan het slopen geslagen.

Het gaat om de adressen Schuitenberg 32 en Zwartbroekstraat 35-39, eigendom van Real Estate Restructuring uit Hillegom, dat meerdere panden in Roermond heeft opgekocht. Boze omwonenden hebben foto’s gemaakt van de werkzaamheden en die op Facebook gezet. Daarop is te zien dat iemand op een tractortje bezig is en er een groot gat in een oude muur is geslagen. Volgens de buurt is daarmee het begin gemaakt van een doorgang tussen beide percelen. Verder zijn stukken muur afgebroken waardoor er scheuren zijn ontstaan, zijn er bomen gerooid en is grond aangevoerd. Het pand aan de Zwartbroekstraat zou van binnen al volledig zijn gestript.

Signaal

Rob Verstappen die namens de boze bewoners de foto’s op Facebook heeft gezet, meldt in het begeleidend commentaar aan het college dat het hem mateloos verbaast dat „u een vakantievilla sluit, een joekskapel het zwijgen oplegt en een net geopende wijnbar sluit, terwijl eeuwenoude muren tegen de vlakte gaan en bewoners van Schuitenberg en Zwartbroekstraat al veel vaker aan de bel hebben getrokken.” Hij vindt dat het college een duidelijk signaal moet afgeven: „De muur laten herstellen en dwangsommen opleggen.”

De vergunningaanvraag om de panden om te bouwen naar ministudio’s heeft Roermond begin dit jaar geweigerd met het oog op een nieuw bestemmingsplan dat eraan zat te komen. Dat verbiedt in principe appartementen kleiner dan zestig vierkante meter. Die mogen alleen gerealiseerd worden op locaties waarvoor het college een uitzondering maakt. Daarbij wordt vooral gekeken naar leefbaarheid voor de buurt. Goedkope ministudio’s trekken doorgaans een bepaald soort bewoners en de gemeente wil concentratie voorkomen. Ron Benjamins, enig aandeelhouder van Real Estate Restructuring, is naar de rechter gestapt. Hij betoogt dat zijn panden nu minder waard zijn. Benjamins was vrijdag niet voor commentaar bereikbaar.

Regelgeving

De gemeente laat in een reactie weten dat de werkzaamheden op de Zwartbroekstraat 35 inmiddels zijn stilgelegd. Bij de overige adressen „wordt nog bekeken of de werkzaamheden in strijd zijn met de regelgeving”. De VVD heeft het onderwerp inmiddels laten agenderen voor de commissie ruimte.