Timide, het hoofd gebogen: zo zat moordverdachte Thijs H. voor de rechter

Print
Timide, het hoofd gebogen: zo zat moordverdachte Thijs H. voor de rechter

Thijs H. met zijn raadsman Serge Weening. Afbeelding: Rob Klein Goldewijk

Brunssum / Maastricht / Heerlen / Hoensbroek -

Timide. Hangende schouders, het hoofd gebogen. De blik wat troebel, ogen die elk contact lijken te mijden.

Drievoudig moordverdachte Thijs H. (27) uit Brunssum verschijnt deze vrijdag voor het eerst voor zijn rechters in Maastricht. Verplicht. Al was hij ook gekomen als de rechtbank het hem simpelweg had gevraagd, bezweert zijn raadsman Serge Weening.

Lees ook: Wat was het ware motief van Thijs H.?

Harde g

Hij draagt een keurige blouse met blauw-grijs bloemmotiefje en een donkergrijze broek. De onvermijdelijke ‘bajesslippers’ aan zijn voeten. Zachtjes pratend, met harde g, bekent H. drie moorden te hebben gepleegd. Ook als hij zit, houdt hij zijn hoofd met het halflange haar wat omlaag. Op vragen van de rechtbankvoorzitter antwoordt hij kort, soms na enige aarzeling. Hij kreeg in zijn hoofd de opdracht om twee mensen om te brengen en ging ook met dat doel op pad, verklaarde hij twee weken geleden bij de politie, zo houdt de rechtbankvoorzitter hem voor. Na een korte stilte: „Klopt.”

Nabestaanden

Zittingzaal A van het Maastrichtse gerechtsgebouw is gereserveerd voor de verdachte en zijn advocaat, rechercheurs, zo ongeveer de hele vaderlandse pers en de nabestaanden. De oudste dochter van Diny uit Heerlen met haar echtgenoot; de jongste dochter en een vriendin van de familie. Bijgestaan door raadsman Phil Boonen. Hij vertegenwoordigt ook de echtgenote van slachtoffer Frans, maar zij kiest voor de luwte. Het Haagse slachtoffer Etsuko wordt vertegenwoordigd door een kantoorgenote van raadsman Sebas Diekstra.

Geheimzinnig

Of H.’s ouders aanwezig zijn, is onduidelijk. In elk geval niet zichtbaar in de zaal. Wellicht is voor hen een speciale voorziening getroffen? De rechtbank doet er geheimzinnig over en wil het niet zeggen.

Lees ook: Justitie twijfelt aan verklaringen van Thijs H. over psychose

Het publiek is welkom in zittingzaal E: zo’n 25 mensen kijken daar via een videoverbinding mee. Ook zij horen Thijs H. zachtjes zeggen dat hij in het Pieter Baancentrum, waar zijn geestvermogens vanaf eind deze maand zeven weken worden onderzocht, zijn „volledige medewerking” zal verlenen.

Na afloop van de pro-formazitting tegen Thijs H. sprak Jos van den Camp met rechtbankverslaggever Annelies Hendrikx.

Thijs H. bekent drievoudige moord - 16 aug 2019 (bron: AD). Video: AD

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee